Wie kan je betrekken bij de verkoop van je huis?

Je huis verkopen is vaak een complex en uitdagend proces. Daarbij is er ook niet maar één goede manier is om dit proces te doorlopen, waardoor je misschien met vragen blijft zitten. Wie neem je in de hand? Is het goedkoper om zelf te verkopen? Is het veiliger om een makelaar in te huren?

De antwoorden op deze vragen vind je hier:

 • Met wie kan je in zee gaan wanneer je je huis verkoopt?
 • Wanneer schakel je best een notaris in om je huis te verkopen?
 • Wat doet een makelaar?
 • Waarom kiezen voor een makelaar?
 • Wanneer verkoop je je huis best zelf?
 • Wat is een vastgoedadviseur?

Met wie kan je in zee gaan wanneer je je huis verkoopt?

Met wie je je huis verkoopt, hangt erg af van hoe jij de verkoop wil aanpakken. Als je geen zin hebt om je huis zelf te verkopen of je bezig te houden met de formaliteiten kan je rekenen op een makelaar of notaris. Zo niet kan je altijd alles zelf in handen nemen. 

Als je wat meer informatie wil over hoe je zelf best aan de slag gaat met het verkopen van een huis helpen wij je graag verder.

Verkoop je je huis niet alleen? Ontdek dan hoe je verkoopt met meerdere eigenaars of voor een wilsonbekwaam persoon.

Wanneer schakel je best een notaris in om je huis te verkopen?


Een notaris is een professional die minstens 9 jaar heeft gestudeerd om officieel door de wet als “notaris” gezien te worden. Hij of zij is dus, met andere woorden, een volmaakte expert op juridisch gebied. De notaris schakel je dus best in wanneer je legaal of vastgoedadvies nodig hebt.

Maar wat is de taak van een notaris precies?

 • Kort gezegd helpt een notaris mensen om tot rechtsgeldige en bindende afspraken te komen en stelt hij of zij aktes op.

 • Hij of zij geeft juridisch advies en let op de belangen van alle betrokkenen.

 • Een notaris blijft dus altijd onafhankelijk en onpartijdig.

Wat ook belangrijk is om te onthouden, is dat de tarieven van een notaris op verkoop zijn vastgesteld bij Koninklijk Besluit. Hij of zij mag hier dus niet van afwijken. De tarieven zijn ook erg afhankelijk van de verkoopprijs, aangezien ze berekend worden als een percentage van deze verkoopprijs.

Wil je een inschatting maken? Ontdek dan hoe een notaris tarieven berekent.


Wat doet een makelaar dan?


Hoe zit het dan met een makelaar? Een makelaar bemiddelt bij de koop en verkoop van huizen, kantoren, roerende zaken, etc. De makelaar is dus traditioneel een tussenpersoon die alle zaken, van opname tot de overdracht door de notaris, verzorgt. Ook de makelaar is onpartijdig in België.

 • Sommige zaken moeten echter gebeuren in samenwerking met een notaris. De notaris geniet namelijk meer juridische kennis. Het is dus niet zo dat je óf een notaris óf een makelaar kan inhuren aangezien het betrekken van een notaris altijd wettelijk verplicht is.

 • Een makelaar is dus, in tegenstelling tot een notaris, niet verplicht voor het koop -en verkoopproces.

 • Hier komt nog bij dat een makelaar vrijwel altijd duurder is dan een notaris, hij of zij heeft immers geen vaste tarieven. Hoewel deze tarieven dus niet wettelijk vastliggen, bevinden ze zich meestal wel tussen de 2% en de 6%.

Wil je zelf eens de kosten van een makelaar inschatten of er wat meer informatie over krijgen? Neem eens een kijkje en ontdek hoe de tarieven van een makelaar in elkaar zitten.Waarom zou je dan voor een makelaar kiezen?


Een makelaar is dus gemiddeld duurder dan een notaris en niet wettelijk verplicht. Waarom zou je er dan een beroep op doen? 

Het antwoord hierop is dat de makelaar veel actiever op zoek zal gaan naar een koper terwijl de notaris eerder een transactionele rol heeft. De notaris gaat namelijk de overeenkomst tussen de partijen juridisch vastleggen.

 • Een makelaar zal vaak veel actiever je huis proberen te verkopen en reclame maken. De reclame die gemaakt wordt door de makelaar is dus ook één van de oorzaken van de hogere kosten.

 • Een voorbeeld van de reclame die een makelaar kan maken om te helpen bij de verkoop, is een fotoshoot. De hoeveelheid en kwaliteit van deze actieve reclame hangt echter sterk af van de makelaar zelf.
 • Daar staat dan tegenover dat een notaris vrijwel nooit actief reclame zal maken voor het pand dat je wil verkopen. Als je een notaris vraagt om extra publiciteit te genereren of informatie op te zoeken, zal hij of zij je daar extra voor aanrekenen.

Kortom, het kost gemiddeld minder geld, maar meer tijd indien je enkel met een notaris in zee gaat. Het is ook altijd mogelijk dat je een mindere prijs kan krijgen als je enkel een notaris in de arm neemt. 

Verder is de makelaar ook steeds afhankelijk van de notaris, en niet omgekeerd, aangezien die meer juridische kennis heeft. 

Wanneer verkoop je je huis het best zelf?


In deze digitale tijden is het ondertussen ook al veel gemakkelijker geworden om zelf je huis te verkopen dan vroeger het geval was. Ongeveer 15% van de bevolking die een huis verkoopt, laat tegenwoordig een makelaar achterwege en gebruikt zelf innovatieve manieren om een pand te verkopen.

Wil je een voorbeeld van zo’n innovatieve manier? Kijk dan zeker eens op de website van Oximo, de 1% makelaar als je wat meer info wil over hoe je je pand kan verkopen.
De meerderheid vertrouwt echter nog graag op een professional om reclame te maken en de verkoop te vergemakkelijken. Moet deze professional een makelaar zijn? Dat kan natuurlijk maar dit moet niet. Er bestaat namelijk zoiets als een vastgoedadviseur.

Wat is een vastgoedadviseur en hoe verschilt hij van een makelaar?


Om jezelf een makelaar te mogen noemen en als makelaar op te treden moet je voldoen aan bepaalde vereisten. Een vastgoedadviseur is een professional die ongeveer dezelfde rol speelt als een makelaar, maar strikt gezien niet over dezelfde bevoegdheden beschikt.

Zij gaan dan ook niet altijd als een actieve reclamemaker optreden, maar spelen vaak een ondersteunende rol. Mensen die geen nood hebben aan reclame voor hun pand maar toch advies willen over het koop -en verkoopproces zullen dan bijvoorbeeld eerder een vastgoedadviseur in de arm nemen. 

Kortom, als je je huis zelf wilt verkopen, is een internetmakelaar of een vastgoedadviseur vaak een goede plaats om te starten.


Wat onthoud je hier best van?Als je je huis wilt verkopen heb je verschillende opties, elk met hun eigen voor- en nadelen. Indien je graag wil bijgestaan worden door experts die een groot deel van het werk op zich nemen, schakel je best een notaris of een makelaar in. Dit gaat dan natuurlijk wat duurder uitkomen. 

Wil je echter enkel wat advies dan kan je best eens praten met een vastgoedadviseur of een online makelaar. 
Online makelaars zullen je ondersteunen maar dan zal je wel een groot deel van het werk zelf moeten doen. Dit is meestal de goedkopere optie. Indien je wat meer tips wil over zelf een huis verkopen, helpen we je graag verder.


Nuttige links voor jouBen je op zoek naar een partner die zowel betrouwbaar én betaalbaar is? Ontdek wat Oximo, de 1% makelaar onderscheidt van de rest.


Gerelateerde artikels

Hoeveel kost een makelaar?

Je huis verkopen met een makelaar? Hoeveel kost het en hoeveel commissie betaal je daarvoor aan de vastgoedmakelaar?
Lees meer

Wil je een woning met erfdienstbaarheid kopen of verkopen?

Een woning verkopen met erfdienstbaarheid kan vaak intimiderend klinken. Wat is dat eigenlijk, erfdienstbaarheid? Welke soorten bestaan er allemaal? En heeft de erfdienstbaarheid dan ook invloed op de verkoop?
Lees meer

Wil je je sociale woning verkopen?

Een sociale woning is voor velen een kans op stabiliteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je situatie nooit kan veranderen. Sommigen krijgen de opportuniteit om ver van huis te werken, bij anderen wordt het gezin dan weer wat te groot.
Lees meer

Verkoop je je nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning verkopen is een uitzonderlijke situatie. Bijna niemand verwacht immers om zo snel na de aankoop of bouw van een huis dat huis weer te moeten verkopen. 
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij