Waar sta je best bij stil voor je je huis verkoopt?

Een huis verkopen kan soms een moeilijk en lang proces zijn. Een ouderlijk huis of een huis waar je lang in gewoond hebt verkopen is daarboven ook voor sommigen een nogal nare gebeurtenis. Dan heb je natuurlijk ook liefst dat het proces zelf zo vlot en probleemloos mogelijk verloopt. 
Verkoop je het huis van een ouder of iemand in je familie die wilsonbekwaam is? Oximo geeft je graag wat advies.

Ben je niet de enige eigenaar? Geen probleem, Oximo doet de situatie graag even uit de doeken. 

Voor je begint moet je jezelf eerst en vooral de volgende vraag stellen:

Laat je het huis liever verkopen met behulp van een notaris of makelaar of verkoop je het liever zelf? Als je het liever zelf doet heeft Oximo een paar goede tips en een stappenplan om het proces vlot te laten verlopen.
 • Mag ik steeds mijn huis zelf verkopen?
 • Hoe begin je best aan zo’n doe-het-zelf verkoop?
 • Welke documenten kan je zelf in orde brengen en voor welke heb je een notaris nodig?
 • Oximo’s tips bij het zelfstandig verkopen van je huis + Oximo’s stappenplan
 • Waarom zou je je huis zelf verkopen?
 • De belangrijkste puntjes

Mag ik steeds mijn huis zelf verkopen?

Of je je huis zelf mag verkopen zonder makelaar hangt vooral af van welk contract je hebt afgesloten. Als je nog geen makelaar hebt ingehuurd belet niets je om zelf je huis te verkopen. Dat is volstrekt volgens de wet. 

Je zal natuurlijk wel een notaris moeten raadplegen om de officiële aktes op te stellen bij de uiteindelijke verkoop.

Heb je echter wel al een makelaar ingehuurd maar besluit je dan toch om de verkoop zonder diens inmenging te doen? In dat geval moet je goed letten op welk soort contract je hebt afgesloten.

Welke contracten bestaan er?


Dit hangt af van je keuze om echt alles zelf te doen of om een vrijblijvend contract aan te gaan met een makelaar. Maar welke contracten bestaan er nu allemaal?

Sommige mensen sluiten een exclusief contract af met hun makelaar. Hierdoor verspelen ze het recht om zelf tot een verkoop over te gaan. De makelaar moet dus bij deze transactie actief betrokken worden en heeft dus ook recht op een commissie.

Anderen hebben dan weer een niet-exclusief contract. Zij kunnen bijvoorbeeld verkiezen om tot een verkoop zonder bemiddeling van een makelaar over te gaan. Ze kunnen echter ook kiezen om met meerdere makelaars in zee te gaan.

Een laatste optie is een co-exclusief contract. Bij dit soort contract kunnen verschillende makelaars samenwerken om een pand te verkopen, maar dit wordt weinig gedaan bij particuliere woningen.

Zelf online verkopen

Hoewel het inhuren van een expert zoals een makelaar of een notaris natuurlijk vaak gemakkelijker is, komt het meestal ook veel duurder uit dan wanneer je zelf je huis probeert te verkopen. 

In deze virtuele tijden is het echter al veel gemakkelijker geworden om zelf je huis te verkopen en meer en meer mensen verkiezen dit dan ook. Er zijn bijvoorbeeld veel websites waar men zelf een advertentie op kan plaatsen of online makelaars die men om advies kan vragen.

Je hebt bijvoorbeeld:

Een kort woord over online makelaars

Als je wil besparen op makelaarskosten maar toch advies wil over wat te doen met je woning is een online makelaar vaak een goede tussenstap, zeker als je je huis te koop wilt zetten op het internet.

Online makelaars zullen bijvoorbeeld je huis op bepaalde sites aanbieden, maar minder aandacht of reclame genereren dan gewone makelaars.

Online makelaar bieden met andere woorden minder diensten aan dan gewone makelaars voor minder geld. Je kan hen zien als een extra zekerheid of bron van advies terwijl je voornamelijk zelf je huis aan het verkopen bent

Welke documenten kan je zelf in orde brengen en voor welke heb je een notaris nodig?


Vervolgens besteden we graag even aandacht aan de voorbereidingen die je kan treffen op het vlak van administratie. 

Eerst en vooral heb je natuurlijk de eigendomsakte nodig die bewijst dat je de eigenaar van het pand bent en dus het recht hebt om het door te verkopen. 

Vervolgens zijn er twee soorten documenten die je in je bezit zal moeten hebben om wettelijk in orde te zijn. Ten eerste zijn er de documenten en attesten die je notaris zal opvragen, daar hoef je je dus zelf niet mee bezig te houden.

Deze documenten zijn:

 • Het bodemattest
 • Het stedenbouwkundig uittreksel
 • Het kadastraal uittreksel en plan
 • De informatie over de overstromingsgevoeligheid
 • De informatie van de syndicus (appartement)

Daarnaast zijn er ook de documenten die je zelf zal moeten aanvragen. Deze bevatten:

 • Het energieprestatiecertificaat
 • De elektrische keuring
 • Het postinterventiedossier
 • Het certificaat van de stookolietank (optioneel)
 • Het keuringsattest van de verwarmingsinstallatie
 • De verzekering van tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid

Oximo’s tips bij het zelfstandig verkopen van je huis

Nu je al wat meer weet over de voorbereidingen die je kan treffen wanneer je je huis zelf verkoopt en welke documenten zeker in orde moeten zijn, geven we je graag nog enkele nuttige tips mee.

 • Eerst en vooral is het belangrijk dat je je realistisch probeert te plaatsen in de schoenen van een koper. Maak dus een lijstje van redenen waarom die je huis wel of juist niet zou willen kopen. Wat zijn de voordelen en de nadelen van je huis?

Je mag dit ook altijd vragen aan vrienden of familie zodat je extra objectief kan zijn. Als je dit hebt gedaan weet je meestal ook al veel beter waarop je best gaat inspelen bij de rondleiding of onderhandelingen.
 • Eerst en vooral is het belangrijk dat je je realistisch probeert te plaatsen in de schoenen van een koper. Maak dus een lijstje van redenen waarom die je huis wel of juist niet zou willen kopen. Wat zijn de voordelen en de nadelen van je huis?

 • Je mag dit ook altijd vragen aan vrienden of familie zodat je extra objectief kan zijn. Als je dit hebt gedaan weet je meestal ook al veel beter waarop je best gaat inspelen bij de rondleiding of onderhandelingen.
 • Ook is het belangrijk dat eventuele klusjes, zoals losse plinten of gebarsten tegels, afgewerkt worden vóór het pand aan de kopers wordt getoond. Dit kan immers potentiële kopers serieus afschrikken. Deze tip is natuurlijk niet van toepassing als je het huis verkoopt als “opknappertje.
 • De eerste indruk is de belangrijkste, vergeet dus ook zeker niet om goede foto’s online te zetten zodat potentiële kopers al een gunstige en correcte indruk hebben van de woning.

 • Laat enkele meubels achter wanneer je verhuist, zoals een paar stoelen en wat gordijnen. Op die manier kunnen de potentiële kopers zich tijdens de rondleiding de indeling van de ruimtes veel beter voorstellen.

Oximo’s stappenplan


Nu je al wat algemene tips hebt gekregen om je voor te bereiden op het verkoopproces van je huis geven we je graag nog een stappenplan mee waaraan je je eigen routine kan spiegelen. 

Voor we aan het eigenlijke stappenplan beginnen is het best om nog even te vermelden dat dit stappenplan een verzameling richtlijnen is. 

Als je zelf een andere methode verkiest of sommige stappen wil omwisselen is dat absoluut een mogelijkheid. Dit stappenplan dient enkel maar als een beginnende houvast.

1. Win informatie in:

 

 • Begin alvast door zelf al wat specifieke informatie op te zoeken over het hele verkoopproces. Praat ook eens met anderen in je naaste kring die al eens een huis verkocht hebben of dit van plan zijn.

2. Bepaal de waarde van je woning:

 • Vervolgens kun je best al eens schatten hoeveel je woning waard zou zijn. Dit kan je door een professionele schatter laten doen of je kan het zelf eens proberen. 

 • Wil je wat meer informatie omtrent het bepalen van de verkoopprijs? Oximo helpt je graag verder.

 • Zoals reeds gezegd, probeer je best ook al eens zo objectief mogelijk naar je huis te kijken. Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? 

 • Ook bij deze stap kun je best rekenen op de personen in je naaste kring. Wat vinden zij van het pand? Hoeveel zouden zij bereid zijn om te betalen?

3. Kijk welke documenten verplicht zijn en bereid deze al voor:

 • Zorg dat je zeker in orde bent met alle paperassen die bij een verkoop komen kijken. Een notaris kan je hier zeker bij helpen, maar veel documenten kan je ook zelf al bemachtigen.

4. Bedenk of je advies nodig hebt en zo ja van wie:

 • Ben je van plan om alles zelf te doen of heb je liever wat advies van een professional om op terug te vallen? Bedenk dan of je liever een online makelaar, een notaris of een vastgoedadviseur in de arm neemt en welk contract je daar best mee afsluit. 

5. Weeg je kosten af met en zonder hulp:

 • Wanneer je jezelf de vraag stelt welke hulp je liefst inschakelt, áls je er inschakelt, dan leg je best alle opties en een schatting van de kosten naast elkaar. 

 • Kijk goed naar de voor -en nadelen van elke kandidaat-adviseur.

6. Bedenk hoe je je huis wil gaan promoten:

 • In onze digitale tijdperk is het steeds gemakkelijker geworden om zelf iets te promoten. De vraagt blijft natuurlijk hoe je dit wil aanpakken.

 • Gebruik je immosites, social media, flyers of alles tegelijk om zo veel mogelijk mensen te bereiken? Maak alvast een plan over hoe je dit gaat aanpakken.

 • Wat belangrijk is om te onthouden is dat het sinds 1 januari 2015 verplicht is om het EPC-certificaat nummer te vermelden in alle reclame in verband met de verkoop van het eigendom.
 • Daar dient nog bij vermeld te worden dat deze verplichte melding van het EPC-certificaat van kracht is voor alle advertenties in kranten, tijdschriften en zelfs internetsites. 

 • Als dit niet nageleefd wordt, word je bestraft met een boete, die kan oplopen van 500 € tot 1000 €. Best vermijden dus.
7. Bereid je huis al voor op verkoop:

 • Aangezien je binnenkort waarschijnlijk gaat verhuizen is het al een goed idee om zo veel mogelijk persoonlijk materiaal weg te zetten in dozen en jouw “stempel” op het huis wat weg te werken. Dat oogt ook al veel aangenamer bij rondleidingen.

 • Zorg daarbij ook dat klusjes zoals losse plinten of gebarsten tegels gerepareerd zijn. Niet alleen oogt dat beter maar het zorgt ook voor meer vertrouwen bij de klant.

8. Bereid een fotoshoot voor:

 • Een goede fotoshoot is vaak hetgeen een amateuristische verkoop onderscheidt van een professionele. Goede foto’s trekken immers meer geïnteresseerde mensen aan. 

 • Hoe bereid je je daar dan op voor? Door jezelf vragen te gaan stellen zoals: ga je een professionele fotograaf inhuren of doe je het liever zelf? Bij welk licht of in welk seizoen ga je de foto’s trekken? Hoe zorg je voor meer sfeer in de foto’s? 

9. Bereid de rondleiding zelf voor:

 • Potentiële kopers tonen vaak meer interesse voor een woning als de eigenaar hen zelf rondleidt aangezien dat wat meer betrokkenheid toont. Daarbij blijft de vorige eigenaar natuurlijk ook dé autoriteit op het gebied van de woning.

 • Bereid dus zeker goed de toon en de talking points van de rondleiding voor. Welke zaken zou je beter wel of niet zeggen? Wat zijn de voor -en nadelen van de woning?

 • Wees zo eerlijk mogelijk zonder stil te staan bij kleine details die kopers kunnen afschrikken.

10. Vergelijk de potentiële kopers:

 • Nu je geïnteresseerden hebt verzameld voor de woning kun je natuurlijk zelf beslissen aan wie je de woning wil verkopen. Hier kun je ook zeker advies voor gaan vragen bij een professional. 

 • Verkoop je gewoon aan de hoogste bieder of kijk je ook naar de persoonlijkheid van de koper? That’s up to you.

 • Het moet daarbij ook een win-win zijn voor de beide partijen. Hap zeker niet te snel toe op een bod maar wring de kopers ook niet tot de laatste cent uit. Een onverkocht huis brengt immers helemaal niets op.

11. Bespreek de afhandeling met de notaris:

 • Aangezien je sowieso een notaris nodig hebt tijdens dit proces is het noodzakelijk om een goede communicatie te onderhouden met hem of haar. Welke documenten moet je op dit punt hebben, welke stappen moet je nog ondernemen? Dit alles kan een notaris je vertellen.

Waarom zou je je huis zelf verkopen?


Je weet nu al heel wat meer over hoe je best de verkoop aanpakt. Maar dan blijft de vraag natuurlijk wat de voornaamste redenen zijn om je huis zelf te verkopen.

Volgens velen is de voornaamste reden de mogelijkheid om geld te besparen. Makelaars zijn immers niet goedkoop en zijn niet altijd een even grote aanwinst in het verkoopproces. 

Als je meer wil weten over de tarieven die makelaars vaak hanteren kan je hier altijd een kijkje nemen.

Verder zijn er ook velen die het verkiezen om zelf hun huis te verkopen omdat ze het gewoon als een leuk karwei ervaren. Sommige eigenaars vinden het aangenaam om zelf hun huis piekfijn in orde te brengen, foto’s te maken en mensen rond te leiden. 

Daar komt dan bij dat volgens velen die persoonlijke aanpak vaak bij makelaars ontbreekt, aangezien zij het huis natuurlijk ook niet zo goed kennen als de eigenaar. 

Velen ervaren ook minder tijdsdruk wanneer ze zelf kunnen plannen, zij kiezen immers zelf de deadlines

Sommige mensen vinden ook dat makelaars vaak, al dan niet door de tijdsdruk, te snel aandringen om een beslissing te nemen en zo mensen opjagen om met een bepaald bod genoegen te nemen, ook als het minder is dan de eigenaar eigenlijk had verwacht.

Niet alle makelaars zijn uit hetzelfde hout gesneden. Zoals bij alle professionals zijn er goede en minder goede. Een makelaar inhuren is dus ook geen garantie op succes.

Ook voor administratieve zaken is het strikt gezien niet noodzakelijk om een makelaar in te huren, daar zijn immers notarissen voor. Je kan voor administratie en akten steeds aankloppen bij je notaris voor extra uitleg en ondersteuning.

Wil je nog wat meer informatie over de kosten en taken van een notaris? Kijk dan gerust even verder.

Wat zijn de eventuele nadelen of risico’s?


Strikt gezien zijn er geen echte “nadelen” bij het zelfstandig verkopen van je huis. Er zijn echter wel degelijk risico’s. Als je namelijk je huis verkoopt zonder een makelaar dan moet je diens kennis en ervaring missen en kan je eventuele opportuniteiten missen

Hoewel er zowel kundige als minder kundige makelaars bestaan, zijn de kundige wel degelijk erkende experts in hun vakgebied. Zij kunnen het proces van de transactie dan ook veel vergemakkelijken en zelfs grotendeels overnemen. 

Welk risico loop je dan concreet? Het risico dat je je huis bijvoorbeeld niet verkocht krijgt door een gebrek aan publiciteit of networking. Of dat je je huis uiteindelijk voor veel minder verkoopt dan het eigenlijk waard is.

Op die manier kan het nalaten van het inhuren van een makelaar je uiteindelijk toch nog meer geld kosten dan als je er wel een in de arm zou hebben genomen. 

Even opgesomd


Je kan dus best je huis zelf verkopen wanneer je:

 • Geld wil besparen.
 • Kan vertrouwen op je eigen deskundigheid.
 • Denkt dat je meer autoriteit hebt op het gebied van je eigen huis.
 • De tijdsdruk en deadlines zelf wil bepalen.
 • Plezier beleeft aan het proces.

Je kan verder dus best je huis laten verkopen door een makelaar als je:

 • Liever vertrouwt op een deskundige.
 • Het proces van de verkoop liever door iemand anders laat afhandelen.
 • Over voldoende geld beschikt om een deskundige in te huren en dit geld daar ook aan wil besteden. 

Als je je huis zelf wil verkopen moet je dus steeds goed naar eventuele contracten kijken als je toch het advies van een professional wil. Neem ook gerust nog eens de Oximo tips en het stappenplan door zodat je extra stevig in je schoenen staat.

Wil je je toch liever nog wat inlezen over wat een makelaar en een notaris allemaal voor jou kunnen doen? Neem dan zeker eens een kijkje.

Wil je toch liever nog wat meer informatie over het verkoopproces? Heb je graag eens een gesprek met een vastgoedadviseur? Neem dan zeker eens contact op met het Oximo-team!

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Hoe zit het met het verkopen van een huis tijdens een scheiding?

Een scheiding doormaken is nooit gemakkelijk, zeker niet als je niet goed weet wat te doen met de gezamenlijke woning na de scheiding. Verkoop je je huis best? Wat als jullie beiden iets anders willen?

Het hoeft echter niet altijd een lastig proces te zijn. Er zijn verschillende manieren om deze situatie zodanig aan te pakken dat zowel jij als je ex-partner tevreden kunnen zijn met de verdeling van het goed.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons