Je huis verkopen na scheiding: hoe werkt dat?

Je huis verkopen na scheiding: hoe werkt dat?

Jij en je partner staan op het punt om te scheiden. Tijdens deze zware periode moeten jammer genoeg ook heel wat praktische zaken afgehandeld worden. Een huis achterlaten waar veel liefde en tijd is ingestoken: gemakkelijk is het niet. Vaak laten mensen het verleden achter zich en verkopen ze de woning. Maar er zijn nog andere mogelijkheden om je huis eventueel te behouden.

Verschillende mogelijkheden om je huis te verkopen na een scheiding

Er zijn drie scenario’s mogelijk: je kan het huis verkopen, je partner uitkopen of de woning houden in onverdeeldheid. De keuze hangt vaak af van de emotionele lading die erbij komt kijken en de financiële mogelijkheden. Het is belangrijk om alle opties af te wegen.

Optie 1: het huis verkopen

Laat je het verleden liever achter je? Kies ervoor om je huis te verkopen. Het is belangrijk om dit in overleg te doen met je ex-partner. Jullie moeten samen communiceren over de verkoopprijs, openstaande schulden, makelaarskosten, notariskosten… De verkoop bevat enkele cruciale stappen die je zeker niet mag vergeten. Onderaan vind je een overzichtelijk stappenplan.

Optie 2: Hoe kan je je partner uitkopen?

Wil je het huis zelf houden? Dan moet je je partner uitkopen. In dit geval neem je de woning en de hypothecaire lening over. Zo wordt één iemand eigenaar van het huis. De persoon die vertrekt heeft dan recht op de helft van de waarde van de woning. De uiteindelijke waarde hangt af van de taxatiewaarde en de hypotheek.

Tip: In de realiteit zorgt dit vaak voor discussies. Zorg er dus zeker voor dat de waardebepaling correct gebeurt!

Optie 3: De woning houden in onverdeeldheid

In dit geval blijven jullie samen eigenaar van de woning. De hypothecaire lening wordt gewoon verder afgelost. Waarom voor deze optie kiezen?
  • Je wilt je kinderen niet overweldigen met een verhuis
  • Er is een zaak gevestigd in de woning
  • Er is een tekort aan financiële middelen
  • Het huis heeft een grote emotionele waarde

Wanneer je voor deze optie kiest, beslissen jij en je partner samen de duurtijd van de onverdeeldheid. Deze kan blijven tot het jongste kind is afgestudeerd of de leeftijd van 25 jaar heeft bereikt. De duurtijd kan bij wederzijds toestemming ook eerder gebroken of verlengd worden.

Wat doe je eerst? Verkopen of scheiden?

Beide opties kunnen. Ofwel wacht je om de scheiding in gang te zetten na de verkoop van je huis, ofwel kies je ervoor om je huis te verkopen wanneer het scheidingsproces al bezig is. Deze twee situaties zorgen voor een soortgelijk resultaat aan het eind van de rit.
Tip

Je woning makkelijk en zorgeloos verkopen bij een scheiding?

Neem contact op met onze makelaars

Stappenplan voor verkoop na scheiding

Wanneer je beslist om je woning te verkopen, moet je enkele cruciale stappen doorlopen. We sommen ze even voor je op:

1. Waarde van de woning bepalen

Allereerst laat je een onafhankelijke taxatie of waardeschatting uitvoeren. De taxateur bepaalt zo de marktwaarde van je woning, wat het makkelijker maakt om een realistische prijs vast te stellen. De taxateur schrijft een uitgebreid taxatierapport met alle nodige informatie. Zo gaat een schatter aan de slag om de waarde van je woning te bepalen.

Een taxatie van vastgoed kost tussen de €550 en €1000, afhankelijk van het aantal uren dat aan het rapport is besteed.

Belangrijk is hier dat jullie beiden instemmen met de verkoopprijs.

2. Openstaande schuld bepalen

Ten tweede moet de openstaande schuld bepaald worden. Dit omvat niet enkel hypotheken of leningen die nog openstaan van het huis, maar ook eventuele andere financiële verplichtingen.

Door deze schulden te bepalen, begrijp je de totale waarde van je huis beter. Zo kan je beter beslissen wat de meest effectieve manier is om de opbrengst van de verkoop te verdelen tussen jou en je ex-partner. Deze schulden worden ook meegerekend in de eigendomsverhouding.

Zorg ervoor dat je rekening houdt met alle financiële aspecten, zo ontstaan er geen verrassingen na de verkoop!

3. Eigen inbreng bevestigen / eigendomsverhouding

Vervolgens wordt de eigendomsverhouding berekend. In deze stap geef je aan welk deel van het eigendom aan wie toebehoort. Dat kan gelijk verdeeld worden (50-50), maar dat kunnen ook andere verhoudingen zijn (bv. 70-30).

De berekening hiervan gebeurt door de notaris en hangt af van verschillende factoren: de verwachte verkoopprijs, inbreng per persoon, openstaande hypotheken, de meer- of minderwaarde…

4. Kosten voor verkoop bepalen

Vergeet zeker niet dat je nog heel wat kosten bij de verkoop van je huis komen kijken: de taxatie, de kosten van de notaris en vastgoedmakelaar, het vervroegd aflossen van de hypotheek, de prijs van het energiecertificaat…

Als laatste stap zal je moeten beslissen wie welke kosten betaalt.

5. Effectieve verkoop

Nu is het tijd om je woning op de markt te zetten. Er komen heel wat kosten kijken bij het verkoopproces. Heb je nood aan een voordelige vastgoedmakelaar? Dan ben je bij Oximo aan het juiste adres. Oximo is dé 1% makelaar waar je zelf beslist wat je wil doen en wat je wil uitbesteden aan een adviseur. Zo kan jij je vastgoed verkopen met meer winst!

Neem contact op met onze makelaars en verkoop je huis met Oximo.

Advies inwinnen bij de verkoop van je woning na echtscheiding

Je huis verkopen na een scheiding is een emotioneel en complex proces. Heb je nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Bij Oximo kan je steeds terecht voor professioneel advies en begeleiding voor het verkopen van jouw huis. Contacteer ons en wij nemen binnen de 24 uur contact op met jou. 
Tip

Op zoek naar een onpartijdig adviseur?

Neem contact op met onze makelaars

Gerelateerde artikels

Huis verkopen met Oximo: stappenplan

Wil je je huis verkopen? Ontdek in dit stappenplan van Oximo hoe dit precies verloopt. Zo ben jij perfect voorbereid op het verkoopproces!
Lees meer

Deze kosten betaal je bij de verkoop van een huis

Je huis verkopen brengt een aantal vaste kosten met zich mee. Denk maar attesten, notariskosten en de prijs van een online advertentie
Lees meer

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer

Je huis verkopen zonder makelaar: hiervoor moet je opletten

Steeds meer eigenaars overwegen om hun vastgoed zelf te verkopen. Maar, een huis verkopen zonder makelaar is niet evident. Hier moet je op letten...
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij