Hoe bepaalt een schatter de waarde van uw vastgoed?

Hoe gaat een schatter te werk bij het bepalen van de waarde van uw vastgoed?

Velen laten bij het vooruitzicht van de verkoop van hun vastgoed enkele makelaars langskomen om een idee te krijgen wat hun vastgoed waard zou kunnen zijn. Veelal wordt eens door de woning gelopen en wordt er een prijs “opgekleefd”. Dit is veeleer een eerste aanvoelen dan wel een schatting. Een schatting, hoewel het woord duidt op gissen, houdt immers een zeer uitgebreide analyse in van het vastgoed. Het is dus onmogelijk om na 5 min een pand te hebben doorlopen een werkelijke waarde te bepalen!

Vergelijkingspunten kunnen relevant zijn als het pand nagenoeg identiek is, in dezelfde buurt gelegen en ook nog eens eenzelfde staat van onderhoud zou hebben gehad. Zaken die in de praktijk zelden voorkomen uiteraard. Kies dus steeds voor een gedegen schatting vooraleer je je vraagprijs vooropstelt.

De schatting bekijkt in eerste instantie de nieuwbouwwaarde ofwel aan de hand van de oppervlaktes of aan de hand van het volume. De nieuwbouwwaarde wordt verrekend naar een restwaarde aan de hand van de ouderdom en de onderhoudsgraad (werkelijk onderhoud als eventuele renovaties). 

De grondwaarde speelt ook een enorme rol, immers eenzelfde woning in Ronse op eenzelfde perceel zal toch niet dezelfde waarde hebben als wanneer dit zich in Sint-Martens–Latem bevindt. Ook hier is dus kort statistisch onderzoek noodzakelijk. Gelukkig helpt onze federale overheid door een handige internettool waarbij we alles zeer gedetailleerd kunnen opzoeken.

Eens deze 2 onderdelen van een pand bepaalt, kunnen we de innerlijke waarde bepalen.
Omdat deze waarde duidt op een waarde die het voor de oorspronkelijk bouwheer gekost heeft moeten we nog één nuance in rekening brengen. Deze heet de venaliteitscoëfficiënt. Dit drukt uit wat de niet vrije keuzebepaling doet met de waarde. Standaard wordt bv uitgegaan van 15% waardevermindering tov de innerlijke waarde. 

Andere externe factoren worden opgelijst in het verslag en verfijnen deze coëfficiënt. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Op deze manier bekomen we een gefundeerd verslag/waarde rekening houdend met ten eerste een gemiddelde koper en ten tweede een normale verkoopstermijn (tot 6 maand).

Ten opzichte van deze waarde bepaalt Oximo in samenspraak met de eigenaar een instelprijs vanaf waar geboden kan worden en een direct hebben prijs waarvoor het pand onmiddellijk toegewezen wordt. Deze 2 prijzen moeten zich steeds binnen realistische grenzen bevinden om zo snel mogelijk tot het beste resultaat te komen.
Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Verkoper bedenkt zich en annuleert de verkoop van het huis.

De verkoper wil niet meer verkopen en trekt het bod in. Kan de verkoper het compromis ontbinden en de verkoop van het huis annuleren?
Lees meer

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons