Je huis verkopen zonder makelaar: hiervoor moet je opletten

Zelf je huis verkopen zonder makelaar? Dit zijn de valkuilen
Steeds meer vastgoedeigenaars overwegen om hun woning te verkopen zonder makelaar. Ze willen geen extra geld uitgeven voor handelingen die ze, naar eigen idee, net zo goed zelf kunnen uitvoeren.

En inderdaad, een makelaar vraagt in de meeste gevallen een commissie van zo’n 3 tot 6% voor de verkoop van een woning. Voor dat bedrag willen de meeste eigenaars gerust zelf de handen uit de mouwen steken.

Maar wat krijg je eigenlijk voor die commissie? Kan je deze taken makkelijk zelf uitvoeren? Of bestaat er misschien een gulden middenweg?

Spoiler: er bestaat ook een gulden middenweg! Lees verder door om de mogelijkheden te ontdekken.

Waarop moet je letten wanneer je zelf je huis verkoopt?

Zelf je huis verkopen, is mogelijk, zeker wanneer je al wat ervaring of kennis van de vastgoedmarkt hebt. Die ervaring leert je alvast welke aspecten belangrijk zijn en in welke volgorde je de de acties best uitvoert. 

Verkoop je voor de eerste keer een appartement of woning? Dan is het vaak behoorlijk verwarrend. 
  • Hoeveel is mijn huis waard? 
  • Welke documenten heb ik nodig? 
  • Wanneer neem ik contact op met de notaris?
  • Wat vertel ik tegen potentiële kopers?

Zelfs voor ervaren verkopers blijft het een kwestie van het opvolgen van de actualiteit. Ieder jaar verandert er wel iets in de wetgeving en werkwijze. Je moet dus goed opletten of je niets over het hoofd ziet.

Schatting naar reële waarde

De actuele waarde van je pand is een eerste, belangrijk struikelblok. Het inzetten van een correcte vraagprijs kan de verkoop van je woning maken of kraken.

Zet je jouw woning te koop met een te hoge vraagprijs? Dan blijft het huis langer te koop staan. Mensen beginnen zich af te vragen waarom die woning niet verkocht geraakt en de interesse voor jouw pand daalt iedere dag.

Begin je met een te lage vraagprijs? Dan zal je woning vermoedelijk vrij snel verkocht geraken, maar je loopt dan natuurlijk een heleboel geld mis.

Een ervaren makelaar helpt je met het bepalen van de correcte prijs. Er wordt rekening gehouden met ieder aspect dat invloed heeft op de waarde van de woning.

De papierberg

Verkopers kijken het meest tegen het gigantische administratieve doolhof aan.

Terecht!

Er zijn namelijk heel wat documenten, verslagen en attesten die aangevraagd, opgehaald en berekend moeten worden. Het is dan ook makkelijk om de weg te verliezen in dit bureaucratische doolhof.

Een ervaren makelaar kent de hele procedure uit het hoofd en weet ook perfect of er recent wijzigingen zijn doorgevoerd. Je weet dus meteen zeker dat je niets over het hoofd ziet wanneer een expert je bijstaat.

Geïnteresseerde kopers vinden

We kennen allemaal websites zoals Immoweb of 2deHands, waar je als particulier jouw immo zoekertje kan promoten. Dat is ook de route die de meeste mensen die hun huis zonder makelaar willen verkopen, kiezen.

Maar, met een beperkt aantal kanalen bereik je ook een beperkt aantal gegadigde kopers.

De meeste makelaars gebruiken een ruim netwerk aan kanalen om jouw pand professioneel te promoten. Je geniet dan van het netwerk van de makelaar om jouw pand aan een breed publiek te tonen.

Tijd en geduld

Je mag ervan uit gaan dat er enkele tientallen potentiële kopers een bezoekje willen brengen, zonder daarna tot een aankoop over te gaan. Het blijft een belangrijke beslissing en iedereen kijkt eerst even rond.

Het zal dus heel wat tijd en geduld vergen om al die geïnteresseerde mensen in te lichten, in te plannen en rond te leiden.

Bij Oximo geloven we dat je als eigenaar de best mogelijke bron van informatie bent. We vinden het dan ook een meerwaarde wanneer de eigenaar zelf het pand laat zien aan geïnteresseerde kopers.

De gulden middenweg?

We hadden het al eerder over de gulden middenweg. Die bestaat. 
Onze methode biedt je de voordelen en zekerheid van een samenwerking met een makelaar, zonder de nadelen.
  • Laat je pand schatten door een expert 
  • Laat de administratieve kant maar aan ons over
  • Bekijk jouw advertentie via ons online portaal
  • Volg de verkoop minutieus op
  • Leid zelf potentiële kopers rond in je woning
  • Wees zeker dat je niets over het hoofd ziet!
Tip

Jouw pand verkopen zonder hoge makelaarskosten?

Bekijk onze 1% formule om je vastgoed te verkopen

Je huis verkopen zonder makelaar, slim of niet?

Zelf je huis verkopen, zonder beroep te doen op de ervaring van een expert, is een moeilijke opgave. De kans is reëel dat je iets over het hoofd ziet of dat je een frustrerende periode tegemoet gaat.


Kies daarom voor de voordelen van een ervaren makelaar, aan een voordelige prijs.

Ontdek de 1% formule van Oximo.

Gerelateerde artikels

Huis verkopen met Oximo: stappenplan

Wil je je huis verkopen? Ontdek in dit stappenplan van Oximo hoe dit precies verloopt. Zo ben jij perfect voorbereid op het verkoopproces!
Lees meer

Je huis verkopen na scheiding: hoe werkt dat?

Je kan je huis verkopen, je partner uitkopen of de woning houden in onverdeeldheid. Weeg de verschillende opties af en maak de juiste keuze.
Lees meer

Deze kosten betaal je bij de verkoop van een huis

Je huis verkopen brengt een aantal vaste kosten met zich mee. Denk maar attesten, notariskosten en de prijs van een online advertentie
Lees meer

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij