Hoe verkoop ik mijn huis als ik niet de enige eigenaar ben?

In tegenstelling tot een huis verkopen met 1 eigenaar, ontstaan er vaak complicaties wanneer je met verschillende eigenaars tot verkoop overgaat. Die complicaties zijn erg afhankelijk van je situatie, vandaar dat we je graag even een overzicht geven.

Indien je toch liever wil weten hoe het verkoopproces verloopt wanneer er maar één eigenaar is dan helpen we je graag verder.

Welke situaties kunnen zich voordoen als er meerdere eigenaars zijn?

Hoewel elke verkoop uniek is, kunnen de eigenaars van het huis dat verkocht wordt zich echter maar in een beperkt aantal posities bevinden. 

Als er meer dan één eigenaar is dan kunnen de volgende situaties zich voordoen:.
  • Je bent mede-eigenaar na een erfenis.
  • Je hebt als koppel een huis gekocht.
  • Je bent de enige eigenaar, maar je partner woont in.

In het laatste geval spreekt men dan over het eigenaar zijn van een gezinswoning

Mag je zomaar een gezinswoning verkopen?

Als de wet het huis ziet als gezinswoning, kan geen van de partners het huis verkopen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de ander. Een gezinswoning is elke woning waar het gezin, of een deel van het gezin, actief in woont. 

Indien er onenigheid bestaat tussen de eigenaars van de gezinswoning dan moeten ze dat geschil beslechten voor de familierechtbank

Wat als je een huis geërfd hebt met meerdere eigenaars?

Als jij het huis wel wil verkopen, maar de andere eigenaar weigert, kan je dit ook voor de rechtbank beslechten. 
Deze situatie is echter anders dan bij een gezinswoning. 

Bij een gezinswoning kan de ene eigenaar de andere niet dwingen tot een verkoop. Bij een huis dat geen gezinswoning is geldt dit echter niet. Hier zijn er echter ook een paar kleine lettertjes

Als je het huis geërfd hebt en het geen gezinswoning is, zal de rechtbank steeds de verkoop van het goed bevelen als één van de eigenaars hiertoe over wil gaan.
De onwillende eigenaar krijgt natuurlijk wel altijd de mogelijkheid om de andere uit te kopen en zo de enige eigenaar te worden van het huis. Als je bijvoorbeeld erg gehecht bent aan je ouderlijk huis en het niet wil verkopen, zul je de andere eigenaars moeten uitkopen.  

Wat als het huis gekocht is door beide eigenaars?

Als het huis echter gekocht is door beide eigenaars, dan kan de rechtbank niet zomaar de eigenaar die niet wil verkopen tot een verkoop dwingen. 

Hebben jij en je toenmalige partner bijvoorbeeld samen een huis gekocht en zijn jullie het nu niet eens over wat er met het huis moet gebeuren? In dit geval kan je je mede-eigenaar meestal niet dwingen tot een verkoop. 

Deze zaken zijn meestal erg ingewikkeld en moeten óf vriendschappelijk beslecht worden tussen de eigenaars zelf óf opgelost worden in een rechtszaal, maar daarvan is de uitkomst erg situatiegebonden.  

Hoe ziet de verkoop er uit in samenwerkingsverband

Natuurlijk is de beste situatie wanneer beide eigenaars samen willen werken om het huis verkocht te krijgen. Over deze situatie is echter weinig bijzonders te zeggen, aangezien ze net hetzelfde is als wanneer je het huis alleen zou verkopen. 

Het enige verschil is dat bij elke stap in het verkoopproces alle eigenaars moeten toestemmen met de beslissingen die gemaakt worden. 

Ook wanneer er een bod gemaakt wordt, moeten alle eigenaars samen instemmen met dat bod of moet één eigenaar met een volmacht toestemmen in naam van de anderen. 
Indien de eigenaar die toestemde met het bod niet de toestemming had van de andere eigenaars, dan gaat de verkoop niet door maar kan de bieder wel een schadevergoeding eisen van de eigenaar die initieel akkoord ging.

Indien je wat meer informatie wil over het verkoopproces en wie je daarvoor in kan schakelen, helpt Oximo je graag verder.

Nuttige links


Heb je liever wat meer gericht advies van een vastgoedexpert? Dan staat het team van Oximo, de 1% makelaar steeds voor je klaar!

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer

Je huis verkopen zonder makelaar: hiervoor moet je opletten

Steeds meer eigenaars overwegen om hun vastgoed zelf te verkopen. Maar, een huis verkopen zonder makelaar is niet evident. Hier moet je op letten...
Lees meer

Verkoper bedenkt zich en annuleert de verkoop van het huis.

De verkoper wil niet meer verkopen en trekt het bod in. Kan de verkoper het compromis ontbinden en de verkoop van het huis annuleren?
Lees meer

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons