Wat is de ideale periode om je huis in te verkopen?

Je huis verkopen is vaak een ingewikkelde zaak, daarom is het steeds belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden. 

Niet alleen goed weten hoe je de verkoop gaat aanpakken is belangrijk, maar ook wanneer je de verkoop best laat doorgaan. Welk seizoen of welke periode is ideaal om je huis in te verkopen? Daar geven we je graag wat informatie over.

  • Wat zijn de voor -en nadelen van je huis in de zomer te verkopen?
  • Is de herfst een goede periode voor de verkoop van je huis?
  • Kan je je huis ook in de winter verkopen?
  • Hoe zit het met het verkopen in de lente?

Je huis in de zomer verkopen, wat zijn de voor -en nadelen?


De zomer kan een zeer goede periode zijn om te verkopen, met juni als absolute topmaand. Na juni komt er immers de grote vakantie, waardoor vele gezinnen op vakantie zijn en geen tijd of zin hebben om te verhuizen.

Door de langere dagen en het mooiere weer hebben mensen ook meer tijd en energie om huizen te gaan bezichtigen. Velen willen ook de verkoop zo snel mogelijk afronden, zodat ze tegen de grote vakantie al kunnen verhuizen.
Door de reisjes en de lange, feestelijke dagen is bij de meeste gezinnen het budget echter meestal wat geslonken, wat een mooie verkoop in de weg kan staan. 

Door de hittegolven gaan veel mensen ook liever schuilen in hun huis in plaats van te verhuizen. De extra moeite die in de tuin gestoken moet worden om ze er in de hitte netjes uit te laten zien, kan de kosten daarbij ook erg de hoogte in jagen voor de verkoper. 

Is de herfst een goede periode voor de verkoop van je huis?


De herfst kan ook een zeer interessante periode zijn om je huis in te verkopen. Vooral een mooie nazomer kan veel interesse genereren. Er is daarbij ook meestal veel minder concurrentie op de huizenmarkt dan in het voorjaar.
Dat gebrek aan concurrentie heeft jammer genoeg ook een aantal nadelen. Doordat er weinig concurrentie is, bevindt de koper zich namelijk in een uitstekende onderhandelingspositie tegenover de verkoper.

Deze onderhandelingspositie wordt nog verder in de hand gewerkt door het feit dat er in het algemeen vaak minder kopers op de markt zijn in deze periode. En de kopers die er zijn hebben vaak een kleiner budget na de grote vakantie.  

Kan je je huis ook in de winter verkopen?


De winter is meestal het meest uitdagende seizoen om je huis in te proberen verkopen. Door de koude blijven de meeste potentiële kopers liever binnen zitten en hebben ze geen zin om een hele verhuis door te maken. 

Ook een tuin lijkt veel minder interessant of belangrijk in de winter, waardoor je die troef niet gemakkelijk zal kunnen verzilveren. 
Natuurlijk betekent dit ook dat er veel minder concurrentie is tijdens de winter. Kopers hebben soms ook wat extra centen door een eindejaarspremie of een belastingteruggave, waardoor het budget een minder groot probleem wordt.

Veel kopers gaan die centen echter liever gebruiken voor de eindejaarsfeesten en de kerstvakantie. Doordat de dagen ook korter zijn zullen de meesten minder zin hebben om buiten te komen en op huizenjacht te gaan.  

Hoe zit het met het verkopen in de lente?


De lente brengt zonneschijn en nieuwe energie na de koude wintermaanden. En met die energie komt de zoektocht naar een nieuwe stek. De eerste weken van mei zijn dan ook hét moment om je huis te verkopen in het voorjaar. 

Door de langere dagen en het warmere weer hebben mensen meer zin om buiten te komen en huizen te gaan bekijken. Een huis met een tuin hebben is nu ook een mooie extra troef aangezien de zomer er aankomt.
De belastingteruggave speelt daarbij ook vaak aan het begin van het jaar een grote rol in het budget van de mogelijke kopers. 

Het enige grote nadeel in het voorjaar is natuurlijk de grote hoeveelheid concurrentie op de huizenmarkt. 

Links die voor jou nog interessant kunnen zijnWil je graag wat meer tips en informatie over het verkopen van je huis? Neem dan zeker eens contact op met de vastgoedexperts van Oximo!

Gerelateerde artikels

Wil je een woning met erfdienstbaarheid kopen of verkopen?

Een woning verkopen met erfdienstbaarheid kan vaak intimiderend klinken. Wat is dat eigenlijk, erfdienstbaarheid? Welke soorten bestaan er allemaal? En heeft de erfdienstbaarheid dan ook invloed op de verkoop?
Lees meer

Een huis verkopen in het buitenland, hoe doe je dat?

Stel: een aantal jaar geleden heb je als investering een vakantiehuis in het buitenland gekocht. Nu besef je echter, en dat kan om verschillende redenen zijn, dat dat huis een beetje een blok aan je been is geworden. 
Lees meer

Wil je je sociale woning verkopen?

Een sociale woning is voor velen een kans op stabiliteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je situatie nooit kan veranderen. Sommigen krijgen de opportuniteit om ver van huis te werken, bij anderen wordt het gezin dan weer wat te groot.
Lees meer

Verkoop je je nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning verkopen is een uitzonderlijke situatie. Bijna niemand verwacht immers om zo snel na de aankoop of bouw van een huis dat huis weer te moeten verkopen. 
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons