Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je erft het huis van je ouders of je hebt een tweede verblijf in je bezit, waar je eigenlijk te weinig gebruik van maakt. De vraag: “Wat kan ik best met die woning doen?”, komt uiteindelijk toch aan de oppervlakte drijven. Zeker wanneer zelf niet in de woning of het appartement verblijft, is het een goed idee om een andere bewoner te zoeken. Maar welke optie kies je dan? Je huis verkopen of verhuren? Welke optie past het best bij jouw plannen en levensstijl?

We zetten graag even de voordelen en nadelen van beide opties voor je op een rijtje. Zo maak jij binnen de kortste keren een goed geïnformeerde beslissing!

Wanneer kies je beter voor verkoop?

De verkoop van je vastgoed is een goede beslissing wanneer deze stellingen je op het lijf geschreven zijn.

Als je niet met alle formaliteiten van de verhuur te maken wil krijgen

De belangrijkste reden waarom de meeste mensen meteen kiezen voor verkoop: om niet met de rompslomp van de verhuur om te moeten gaan.

De verkoop van een appartement of woning brengt behoorlijk wat papierwerk met zich mee, maar je mag er van uit gaan dat de verkoop van vastgoed je sneller geld oplevert dan de verhuur.

Als je woning zich niet in optimale staat bevindt

Om je woning te verhuren, moet deze aan heel wat voorwaarden voldoen. De meeste oudere woningen voldoen niet aan de strenge normen voor verhuur.

Is je woonst niet in perfecte staat? Dan daalt meteen ook de huurprijs die je kunt innen.

Als je liever meteen je geld ontvangt

Wil je liever meteen de complete verkoopsom ontvangen, in plaats van maandelijkse huurinkomsten? Dat kan alleen als je kiest voor de verkoop van je pand.

Als de huuropbrengst de winst van de verkoop niet overstijgt

Deze laatste reden is misschien wel de beste om je beslissing te staven. Om te ontdekken of de huuropbrengst de verkoopprijs overstijgt, gebruikt men als vuistregel een periode van 20 jaar verhuur.

Reken even uit hoeveel huuropbrengsten je zou ontvangen over een periode van 20 jaar. Je trekt van dit bedrag alvast de onkosten voor reparaties en werkuren af. 

Overstijgt dit bedrag de verkoopprijs die je vandaag kan krijgen? Dan is verhuren rendabel. Ligt het bedrag lager dan de verkoopprijs? Dan kies je beter voor de verkoop van het vastgoed.
Tip

Je woning of appartement snel verkopen met een ervaren makelaar?

Contacteer onze experten voor de verkoop van vastgoed

Je huis verkopen of verhuren: welke optie past het best bij jou?

Wanneer kies je best voor verhuur?

Veel vastgoed eigenaars zien het verhuren van een pand als “extra inkomsten” of “passief geld”. Dat is het in principe ook. Je ontvangt iedere maand een mooie som geld voor vastgoed dat anders ligt te slapen.

Toch ontdekken de meeste verhuurders al snel dat de verhuur van vastgoed ook behoorlijk wat extra werk en kosten met zich meebrengt.

Als regelmatig contact met huurder je niet afschrikt

Verhuren is een goede optie als het regelmatige contact met je huurders je niet afschrikt.

Denk hierbij aan het vinden van een goede huurder, die iedere maand tijdig betaalt en die je verder niet al te veel last bezorgt. Zelfs met een goede screening van kandidaat huurders, bestaat de kans dat de hele huurperiode van een huurder je extra stress bezorgt.

Als je woning in goede staat verkeert

Is de woning die je wil verhuren in verouderde of slechte staat? Dan mag je ervan uit gaan dat je nog veel onkosten moet maken om de woonst verhuurbaar te maken.

Bovendien heb je tijd en budget nodig om eventuele herstellingen uit te voeren, die onder jouw verantwoordelijkheid vallen.

Als je geen hypotheek meer hoeft af te betalen

Verhuren is zeker een goede optie wanneer de huurinkomsten alle onkosten dekken. Heb je jouw woning of appartement al een tijdje geleden gekocht en heb je geen afbetaling meer? Dan kan je misschien goed verdienen aan huurinkomsten.

Als de woningprijzen en rentevoeten stijgen

Wanneer de rentevoeten en vastgoedprijzen stijgen, wordt het voor meer mensen moeilijk om een woning te kopen. 

Er gaan meer mensen op zoek naar een huurwoning en je vindt dan ook makkelijker een huurder.
Tip

Vind je 3 tot 6% commissie een beetje te duur?

Bekijk dan zeker even de 1% formule van Oximo

Je woning verhuren of verkopen: de keuze ligt bij jou!

De uiteindelijke keuze is voor iedereen verschillend. Of je je huis wil verkopen of verhuren, hangt af van jouw persoonlijke situatie én heel wat factoren die uniek zijn voor jouw woning. 

Gerelateerde artikels

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer

Dit zegt de Belgische wetgeving over buren, bomen en hagen

Heb je last van bomen of planten van de buren? Lees eerst even na wat de nieuwe Belgische wetgeving zegt over bomen, buren en hagen
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons