Dit zegt de Belgische wetgeving over buren, bomen en hagen

De bomen van de buren vormen meer dan eens het gespreksonderwerp tijdens een verhitte discussie. De takken beschadigen een omheining of er valt tuinafval van de buren in jouw tuin. Maar wat zegt de nieuwe Belgische wetgeving eigenlijk over buren, bomen en hagen?

De Belgische wetgeving over buren, bomen en hagen


Bomen en hagen die vlak bij de scheiding tussen twee percelen staan, zorgen wel eens voor kopzorgen en ruzie. De Belgische wetgeving wijdt dan ook wat ruimte aan een wetgeving over dit onderwerp.
Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:
  • Bomen moeten minstens 2 meter van de scheiding staan
  • Hagen moeten minstens 0,5 meter van de scheiding staan
  • Je mag de takken van de boom van je buren niet snoeien
  • Bladeren en takken die in de tuin van je buren terecht komen, vallen onder de term ‘sluikstorten’

Hoe ver moet een boom van de scheiding staan?


In de nieuwe wetgeving spreekt met niet langer over hoogstammige bomen, maar wordt er rekening gehouden met de effectieve hoogte van de boom of plant.
Volgens de Belgische wetgeving moeten bomen ten minste 2 meter van de scheiding met je buren verwijderd zijn. 

Hoe ver moet een haag van de scheiding staan?


Struiken en hagen hoorden vroeger thuis onder de categorie laagstammige bomen en planten. Volgens de nieuwe wet wordt er alleen gekeken naar de werkelijke hoogte van de struik, plant of boom.
Bomen en planten met een maximale hoogte van 2 meter, moeten minstens 50 centimeter van de scheiding verwijderd zijn.

Wat zegt de wet over overhangende takken?


Wanneer takken van een boom van je buurman over jouw haag of schutting hangen, mag je niet zomaar een opruimactie starten. Alleen de eigenaar van de planten en bomen mag deze snoeien.
Je moet dus aan je buur vragen om de boom te snoeien wanneer je hinder ondervindt van overhangende takken. Die is verplicht om ervoor te zorgen dat de boom jou geen overlast bezorgt.

Wat doe je met bestaande bomen?


Het is duidelijk dat je bij het planten van nieuwe bomen en struiken rekening moet houden met de minimale afstand van de scheiding. Maar natuurlijk zijn er ook bomen die er al eerder stonden.

De nieuwe wetgeving over buren, bomen en hagen is niet van toepassing op bomen die reeds aanwezig waren voor september 2021.

Je hoeft een bestaande boom dus niet te verplaatsen, gelukkig. Maar, je blijft wel verantwoordelijk voor de takken die over de haag of schutting van je bomen leunen.

Wanneer spreken we van overlast?


Overlast door de bomen of planten van je buren, het is een vaag begrip. Wat de ene overlast noemt, vindt de ander helemaal niet erg. Omdat iedereen er anders over denkt, moet de vrederechter regelmatig tussenbeide komen.

In deze gevallen veroorzaakt een boom of plant hinder:

  • De boom vormt een gevaar voor een woning of onroerend goed
  • De boom veroorzaakt vervuiling
  • Er bestaat een gezondheidsrisico
  • De beplanting veroorzaakt hinder

Wat als je last hebt van de bomen of planten van je buren?


Het is, in eerste instantie, altijd een goed idee om open te communiceren met je buren. Kaart het probleem aan en probeer een oplossing overeen te komen. 

In principe zijn de bomen van je buren ook de verantwoordelijkheid van je buren. Overhangende takken moeten dus gesnoeid worden, door je buren.

Zijn jouw buren niet welwillend en blijft het probleem bestaan? Dan kan je een een verzoeningsprocedure starten bij de vrederechter. 

Uitzondering: leibomen en fruitbomen


Voor fruitbomen en leibomen bestaat er een uitzondering. Dit type bomen mag geplant worden bij wijze van scheiding; Je hoeft bij het planten in principe geen rekening te houden met de exacte afstand van de scheiding.

In de meeste gevallen is het alsnog een goed idee om ook deze bomen voldoende ver van de scheiding te planten.

Staat er een fruitboom op de scheiding met je buren? De overhangende vruchten die boven jouw tuin hangen, zijn nog steeds eigendom van je buren. De vruchten worden pas jouw eigendom wanneer ze effectief op de grond vallen.

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons