Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Asbest verwijderen.


Sinds 2001 is het gebruik en recyclage van asbest en materialen die asbest bevatten verboden. Wat niet wil zeggen dat al het asbest uit onze huizen verdwenen is. Maar hoe herken je asbest? Is het verplicht om dit te laten verwijderen? Of mag je asbest zelf verwijderen.

Hoe herken ik asbest?


Asbest zijn microscopisch kleine vezels die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. En daardoor heel gemakkelijk ingeademd kunnen worden. Dit kan asbestose, longkanker, strottenhoofdkanker en mesothelioom (borst- of buikvlieskanker) veroorzaken.

Omdat de vezels niet zichtbaar zijn worden vaak de consequenties onderschat.

Eén van de indicatoren waar je asbest aan kan herkennen is de ouderdom van materialen. Sinds 2001 is het  gebruik en recyclage van asbest verboden. Wat niet wil zeggen dat er na 2001 geen asbesthoudende materialen meer gebruikt zijn.

Asbest vind je vaak terug in vloertegels, plafondtegels, golfplaten, thermische isolatie (leidingisolatie en isolatie rond buizen), door spuiten aangebrachte pleisters, coatings, bouwlijmen en afdichtingen.

Ook in lambrisering, isolatie, bloempotten, leien kan er asbest zitten. Ga er zeker niet vanuit dat asbest enkel in golfplaten daken zit.

De aanwezigheid van honingraat of wafelijzer structuur op bijvoorbeeld golfplaten wijzen er vaak op dat er asbest is in verwerkt. Tenzij er duidelijk NT: New Technology in staat. Staat er geen NT in je golfplaten dak? Laat je asbest dak dan verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf.

Wil je zeker weten of dat er asbest in je huis, tuinhuis of bijgebouw aanwezig is? Laat het dan testen aan de hand van 2 goedgekeurde analysemethoden: PLM polarisatie licht microscopie of TEM Transmission electron microscopy.

Hoe verloopt zo’n analyse?


Men neemt eerst een staalafname, die correct en in dubbel folie verpakt wordt. Duidelijk gelabeld voor identificatie. Om dan voor analyse naar het labo te vertrekken.

Mag ik zelf asbest verwijderen?


Mits te voldoen aan enkele voorzorgsmaatregelen en het correct afvoeren van asbest mag je dit zelf verwijderen. We raden echter aan om het te laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Deze bedrijven hebben het geschikte materiaal en beschermingskledij. Ondertussen lopen jij en je gezin geen enkel gezondheidsrisico.

Wil je er toch graag aan beginnen? Check dan eerst de te nemen voorzorgsmaatregelen. Opgepast daken, vloertegels, pleister die beginnen te brokkelen zijn gevaarlijk voor je gezondheid en verwijder je best zo snel mogelijk. Vaak zijn er asbestvezels clusters zichtbaar.

Eind 2022 word je verplicht om bij de verkoop van woningen en gebouwen een asbest attest te hebben. Tegen 2023 moet elke eigenaar van woningen en gebouwen voor 2011 gebouwd beschikken over een asbest attest. De Vlaamse regering wil tegen 2040 asbest volledig verbannen hebben uit onze woningen en gebouwen.

Hoeveel kost het om asbest te laten verwijderen?


De kostprijs om asbest te laten verwijderen is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de hoeveelheid ruimtes. Je kan hiervoor een asbestverwijderpremie aanvragen bij netbeheerder Fluvius. De premie bedraagt €8/m2. Je dient hiervoor wel aan enkele voorwaarden te voldoen.

Onderstaande prijzen zijn richtprijzen.
1 ruimte tot 35 m2 → €750 - €950
2 ruimtes tot 40 m2 → €850 - €1050
2 ruimtes tot 70 m2 → €1450 - €1950
3 ruimtes tot 50 m2 → €1000 - €1400

Hoe ben ik zeker dat ik een woning of gebouw koop zonder asbest?


Wil je zeker zijn dat je een woning of gebouw koopt zonder asbest?

Vastgoedmakelaar Oximo is hier transparant over. Is er toch asbest aanwezig dan geeft Oximo je graag vrijblijvend advies. 

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Dit zegt de Belgische wetgeving over buren, bomen en hagen

Heb je last van bomen of planten van de buren? Lees eerst even na wat de nieuwe Belgische wetgeving zegt over bomen, buren en hagen
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons