Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar

Verkoop je je woning zelf of met ondersteuning? Verkoop je in de plaats van iemand anders of met meerdere eigenaars? Hier ontdek je wat je moet weten.

Wil je wat meer informatie over wie je kan steunen bij het verkoopproces? Ontdek het bij Oximo.
Verkoop je je huis maar ben je niet de enige eigenaar? Oximo geeft je graag wat meer informatie.

  • Welke situaties kunnen zich allemaal voordoen?
  • Je huis verkopen als enige eigenaar.
  • Je huis verkopen met meerdere eigenaars.
  • Huis verkopen voor wilsonbekwaam persoon.

Welke situaties kunnen zich allemaal voordoen?

Je situatie goed kennen is vaak essentieel om de juridische kant van de verkoop vlot te laten verlopen. Elke situatie is uniek en die van jou is niet anders.

Enkele vaak voorkomende uitzonderlijke situaties zijn:

  • Verkopen bij een scheiding.
  • Bij een erfenis samen met familie verkopen.
  • Verkopen in naam van een wilsonbekwame persoon.

Je huis verkopen als enige eigenaar

Het makkelijkst is natuurlijk een situatie met één eigenaar. Je moet enkel rekening houden met jezelf en diegenen die je zelf kiest om te betrekken bij het verkoopproces. Je kan kiezen om met een notaris of makelaar in zee te gaan of om je huis zelfstandig te verkopen.

Als je ervoor kiest om in zee te gaan met een notaris maar nog niet goed weet wat dat inhoudt, helpen we je graag verder. 

Je kan natuurlijk ook, zoals de meesten, kiezen om een makelaar in de arm te nemen. Ook hiervoor bieden we je graag wat advies.  
Als je zin hebt om zelf je huis te verkopen, is het soms wat moeilijk om goed in te schatten wat daar allemaal bij komt kijken. Gelukkig kan je eens op Oximo kijken naar wat handige tips voor het zelfstandig verkopen van je woning. 

Je huis verkopen met meerdere eigenaars

Wanneer een huis meerdere eigenaars heeft, kunnen er verschillende situaties ontstaan: 

  • Het huis kan bijvoorbeeld toebehoren aan twee evenredige eigenaars, zoals een koppel dat in gelijke mate heeft bijgedragen aan het kopen van de woning.

  • Het kan echter ook zo zijn dat het huis al in het bezit was van één van de twee partners, wat betekent dat er zich een heel andere situatie voordoet. Slechts één van de twee partners is immers de ware eigenaar. Hoe zit dat dan met een scheiding?

  • Natuurlijk moeten de eigenaars van een huis niet altijd een koppel zijn. Ook familieleden die een huis in handen hebben gekregen door een erfenis kunnen zich opeens in een situatie met meerdere eigenaars bevinden. 
Wil je graag wat meer informatie over de gerechtelijke procedures die komen kijken bij de verkoop van een huis met meerdere eigenaars? Dan helpt Oximo je graag verder. 

Er bestaan ook andere, niet-evenredige relaties, zoals die tussen de naakte eigenaar en de vruchtgebruiker, waarbij beide partijen zich meestal in een soort patstelling bevinden als het op het verkopen van het huis aankomt. 

Wil je graag wat meer informatie over de situatie met een naakte eigenaar en vruchtgebruiker? Oximo steekt je graag een handje toe. 

Huis verkopen voor wilsonbekwaam persoon

Met een wilsonbekwaam persoon persoon bedoelt men iemand die niet wettelijk of verstandelijk bij machte is om zelf beslissingen te maken.

Een voorbeeld hiervan is een persoon met dementie die niet meer in staat is om onderbouwde beslissingen te maken. Ook meerderjarigen met een beperking of kinderen kunnen worden gezien als wilsonbekwaam afhankelijk van de situatie. 

De wilsonbekwaamheid van een persoon moet echter per situatie bekeken worden door de notaris, die zich vaak gaat baseren op het advies van een medische specialist. 

Wil je graag wat hulp of advies bij de verkoop van jouw huis? Neem dan zeker eens contact op met de vastgoedexperten van Oximo!

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Hoe zit het met het verkopen van een huis tijdens een scheiding?

Een scheiding doormaken is nooit gemakkelijk, zeker niet als je niet goed weet wat te doen met de gezamenlijke woning na de scheiding. Verkoop je je huis best? Wat als jullie beiden iets anders willen?

Het hoeft echter niet altijd een lastig proces te zijn. Er zijn verschillende manieren om deze situatie zodanig aan te pakken dat zowel jij als je ex-partner tevreden kunnen zijn met de verdeling van het goed.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons