Wil je je sociale woning verkopen?
Een sociale woning is voor velen een kans op stabiliteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je situatie nooit kan veranderen. Sommigen krijgen de opportuniteit om ver van huis te werken, bij anderen wordt het gezin dan weer wat te groot.
Kortom, er zijn vele redenen waarom iemand zijn of haar sociale woning zou willen of moeten verkopen. Wij geven je graag wat extra informatie over waar je dan op moet letten.
- Wanneer heb je recht op een sociale woning?
- Wat is de woonstverplichting?
- Kan en mag je je sociale woning dan nooit verkopen?
Wanneer heb je recht op een sociale woning?
Om wat meer achtergrondinformatie te geven over de sociale woning kijken we even naar de vereisten waar je aan moet voldoen om recht te hebben op zo’n sociale woning.
- Je moet je kandidaat stellen bij een sociale huisvestingsmaatschappij.
- Je inkomen is niet te hoog en niet te laag. Wat bedoelen we daarmee? Je inkomen mag op de referentiedatum niet lager zijn dan 9817 euro.
- Het maximum inkomen hangt erg af van je situatie, daarom verwijzen we je graag door naar het vmsw voor wat meer informatie.
- Je mag geen eigendom hebben in de vorm van huizen of bouwgrond.
Als je aan deze eisen voldoet, kan je je kandidaat stellen bij een sociale huisvestingsmaatschappij en krijg je eventueel de mogelijkheid om een sociale woning te kopen.
Wat is de woonstverplichting?
Aangezien niet iedereen zomaar recht heeft op een sociale woning is het verkopen van die woning ook geen eenvoudige zaak. Er zijn een paar strenge voorwaarden aan verbonden.
Een van die voorwaarden is de woonstverplichting. De woonstverplichting houdt in dat elke persoon die een sociale woning koopt, wordt verondersteld daar 20 jaar in te blijven wonen.
Tijdens deze periode mag je je woning eigenlijk niet zomaar verkopen of zelfs verhuren. Het is zelfs zo dat als de eigenaar van de woning binnen die termijn komt te overlijden, diens erfgenaam in het huis moet gaan wonen.
Kan en mag je je sociale woning dan nooit verkopen?
Het spreekt dus vanzelf dat er, wanneer je kijkt naar de woonstverplichting, best wel wat kan komen kijken bij de verkoop van een sociale woning. Maar mag je eigenlijk wel je woning zomaar verkopen?
Aangezien je een contract hebt getekend voor 20 jaar kan het zijn dat de sociale huisvestingsmaatschappij een schadevergoeding eist. Het bedrag van de schadevergoeding staat in de verkoopakte.
Na het betalen van die schadevergoeding staat het je vrij om zelf je woning te verkopen.
Het is ook altijd mogelijk dat de huisvestingsmaatschappij de woning terug zal kopen. Hiervoor betalen ze dan:
- De oorspronkelijke verkoopprijs.
- De gemaakte kosten van de koop.
- De kosten van eventuele verbeterings- en herstellingswerkzaamheden aan de woning.
In ieder geval breng je best zeker eerst de huisvestingsmaatschappij waar je het contract mee hebt afgesloten op de hoogte. Samen met hen kan je dan de beste manier van aanpakken kiezen.
Stuur ook zeker een kopie van alle facturen en aankoopbewijzen door die je hebt betaald voor eventuele werken aan de woning. Zo kan de huisvestingsmaatschappij zich een goed beeld scheppen van de situatie en de waarde van de woning.
Links waar je misschien iets aan hebt
- Wil je wat meer informatie over hoe je je huis best zelf verkoopt? Kijk dan zeker verder op Oximo.
- Ben je benieuwd naar welke andere uitzonderlijke types woningen er bestaan? Lees dan zeker verder.
Wil je graag wat meer informatie over de verkoop van je huis? Neem dan zeker contact op met de vastgoedexperts van Oximo!
Gerelateerde artikels
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.