Verkoop je een uitzonderlijk type woning?

Een huis verkopen is vaak op zich al geen gemakkelijke taak, laat staan wanneer dat huis een uitzonderlijk type woning is. Maar wat bedoelt men met een uitzonderlijk type woning? Wat voor bijzonderheden brengt dat met zich mee? Hoe verkoop je zo’n bijzonder huis best?
Omdat het belangrijk is om te weten wat voor huis je wil verkopen voor je aan de verkoop zelf begint, hebben we hier voor jou de belangrijkste types uitzonderlijke woningen even opgesomd.

  • Nieuwbouwwoning
  • Huis met erfpacht
  • Sociale woning
  • Woning in het buitenland
  • Huurwoning
  • Erfgoedwoning
  • Woning met erfdienstbaarheid

Nieuwbouwwoning


Je kan spreken van een nieuwbouwwoning tot 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname of eerste inbezitneming. Na deze datum kan je het huis niet langer een nieuwbouwwoning noemen.

Nu, je kan je natuurlijk afvragen waarom dat belangrijk is, of je woning nu wel of niet een nieuwbouwwoning genoemd kan worden. Dit is echter wel degelijk bijzonder belangrijk bij de verkoop van die nieuwbouwwoning.


Huis met erfpacht


Een huis met erfpacht is een huis dat staat op andermans grond. In principe koop of verkoop je dus niet de grond waar het huis op staat maar het recht om deze grond te gebruiken.

Bij de verkoop van een huis met erfpacht gelden er natuurlijk andere regels dan bij een normale woning, al zijn deze regels meestal erg afhankelijk van de eigenaar van de grond.Sociale woning


Een sociale woning is een huis dat expliciet bedoeld is voor alleenstaanden of gezinnen met een bescheiden inkomen. Zoals je waarschijnlijk al weet, kunnen deze woningen gehuurd of gekocht worden voor een lagere prijs dan normaal als je aan de criteria voldoet. 

Voor de verkoop van deze woningen gelden er echter een aantal strikte regels waar je je goed van bewust moet zijn. 


Woning in het buitenland

Bijna iedereen droomt wel eens van een stek in het buitenland. Sommigen van een huisje in de Provence, anderen dan weer van een bungalow in Hawaii. Jammer genoeg mag je de praktische kant van die droom niet onderschatten. 

Regels, contracten, belastingen, noem maar op. Voor je je aan dat droomhuisje waagt, ken je het best alle regels rond de verkoop van een huis in het buitenland.

Huurwoning


Een huurwoning verkopen is natuurlijk ook een bijzondere situatie. Ben je zelf de huurder en wordt de woning verkocht? Dan kan het helpen om goed op de hoogte te zijn van je rechten als huurder tijdens deze procedure. 

Ben je de eigenaar van de huurwoning maar is er een huurder die nog gebruikt maakt van het huis? Ook dan moet je zorgen dat je op de hoogte blijft van de wetten rond de verkoop van de gebruikte huurwoning

Kijk zeker eens verder voor wat meer uitleg rond de huurwoning.

Erfgoedwoning


Nog een mooi voorbeeld van zo’n uitzonderlijke woonst is de erfgoedwoning. Mag je je woning verkopen als die door de wet als erfgoedwoning is bestempeld? Welk soort statuten bestaan er? Wat zijn de rechtsgevolgen?

Als je wat meer wil weten over de precieze regelgeving rond de verkoop van je erfgoedwoning, geven we je graag wat meer informatie.

Woning met erfdienstbaarheid


De woning met erfdienstbaarheid is ook een speciaal geval. Met erfdienstbaarheid bedoelt men de situatie waarbij een onroerend goed een last draagt “tot gebruik en nut” van een ander onroerend goed.

Natuurlijk komen er bij de verkoop van woningen met erfdienstbaarheid ook specifieke procedures kijken. 

Een huis verkopen kan een heel karwei zijn. Daarom kan je altijd eens contact opnemen met de vastgoedadviseurs van Oximo!

Gerelateerde artikels

Hoeveel kost een makelaar?

Je huis verkopen met een makelaar? Hoeveel kost het en hoeveel commissie betaal je daarvoor aan de vastgoedmakelaar?
Lees meer

Wil je een woning met erfdienstbaarheid kopen of verkopen?

Een woning verkopen met erfdienstbaarheid kan vaak intimiderend klinken. Wat is dat eigenlijk, erfdienstbaarheid? Welke soorten bestaan er allemaal? En heeft de erfdienstbaarheid dan ook invloed op de verkoop?
Lees meer

Wil je je sociale woning verkopen?

Een sociale woning is voor velen een kans op stabiliteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je situatie nooit kan veranderen. Sommigen krijgen de opportuniteit om ver van huis te werken, bij anderen wordt het gezin dan weer wat te groot.
Lees meer

Verkoop je je nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning verkopen is een uitzonderlijke situatie. Bijna niemand verwacht immers om zo snel na de aankoop of bouw van een huis dat huis weer te moeten verkopen. 
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij