Mijn woning is bestempeld als erfgoedwoning: wat betekent dat voor de verkoop?

Een erfgoedwoning bezitten is iets heel bijzonders, niet elk huis heeft immers zo’n rijke geschiedenis. Het is dan natuurlijk ook niet verrassend dat de verkoop van een erfgoedwoning ook wat bijzonderheden met zich meebrengt. 

Maar mag je zo’n erfgoedwoning zomaar verkopen? Krijg je gemiddeld meer geld voor een erfgoedwoning? En hoe zit het met de statuten? Daar geven we je graag wat meer informatie over. 

Welke soorten onroerend erfgoed bestaan er allemaal?


In principe mag je je erfgoedwoning steeds verkopen. Wat er bij deze verkoop komt kijken hangt echter wel af van het soort onroerend erfgoed. Er zijn namelijk verschillende opties:

  • Geïnventariseerd onroerend erfgoed: Een onroerend goed dat enkel is opgenomen in de wetenschappelijke inventaris mag je gewoon verkopen. Hier zijn geen extra rechten of plichten aan verbonden. 

  • Vastgesteld onroerend erfgoed: Als het onroerend goed is vastgesteld in een inventaris, dan gelden er enkele juridische gevolgen. Dit erfgoed moet worden behouden en beheerd. 

Als je meer informatie wil over wat het hebben van een vastgesteld onroerend goed inhoudt, kan je best eens kijken op onroerenderfgoed.be

  • Beschermd onroerend erfgoed: In het zeldzame geval dat het huis beschermd is verklaard, gelden er bepaalde strenge juridische gevolgen om het behoud van het goed te garanderen. 
Als dit het geval is, neem je best contact op met de autoriteiten, zoals het Agentschap Onroerend Erfgoed, om te bespreken wat die juridische gevolgen precies inhouden. 

Meestal wil men vooral de woning in de originele staat behouden en zorgen dat er geen onwettige verbouwingen gebeuren. Het goede nieuws is dat je voor het behoud van de woning ook financiële steun kan krijgen. 

Je kan ook altijd eens het statuut van je woning opzoeken in de Inventaris van het Onroerend Erfgoed.

Heeft dat invloed op de verkoopprijs?


Of je de erfgoedwoning voor veel geld zal kunnen verkopen hangt een beetje af van jou en van de makelaar. Aangezien beschermde erfgoedwoningen zoveel juridische rechten en plichten met zich meebrengen, is het mogelijk dat ze wat moeilijker te verkopen zijn.

Als de woning gewoon in de inventaris staat, kan ze gezien worden als extra waardevol. Als jij of de makelaar goede reclame maken, is het goed mogelijk dat je de woning voor meer kan verkopen dan normaal gezien het geval zou zijn.  


Waar moet ik op letten bij de verkoop?Bij elke vorm van onroerend erfgoed, ook wanneer de woning enkel is geïnventariseerd, moet je bij de verkoop duidelijk vermelden dat de woning erfgoed is. Je hebt dus een meldingsplicht

Dit geldt ook bij het maken van reclame voor de verkoop. De koper moet op voorhand goed weten welke juridische rechten en plichten bij de aankoop zullen worden overgedragen. Links die nuttig kunnen zijn voor jou

Wil je graag wat meer advies over de verkoop van je woning? Dan kan je altijd terecht bij ons team van vastgoedexperts!

Gerelateerde artikels

Hoeveel kost een makelaar?

Je huis verkopen met een makelaar? Hoeveel kost het en hoeveel commissie betaal je daarvoor aan de vastgoedmakelaar?
Lees meer

Wil je een woning met erfdienstbaarheid kopen of verkopen?

Een woning verkopen met erfdienstbaarheid kan vaak intimiderend klinken. Wat is dat eigenlijk, erfdienstbaarheid? Welke soorten bestaan er allemaal? En heeft de erfdienstbaarheid dan ook invloed op de verkoop?
Lees meer

Wil je je sociale woning verkopen?

Een sociale woning is voor velen een kans op stabiliteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je situatie nooit kan veranderen. Sommigen krijgen de opportuniteit om ver van huis te werken, bij anderen wordt het gezin dan weer wat te groot.
Lees meer

Verkoop je je nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning verkopen is een uitzonderlijke situatie. Bijna niemand verwacht immers om zo snel na de aankoop of bouw van een huis dat huis weer te moeten verkopen. 
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij