Een huis verkopen in het buitenland, hoe doe je dat?

Stel: een aantal jaar geleden heb je als investering een vakantiehuis in het buitenland gekocht. Nu besef je echter, en dat kan om verschillende redenen zijn, dat dat huis een beetje een blok aan je been is geworden. 

Heb je even de financiële middelen niet om dat huis in het buitenland te houden? Was het toch niet het huisje van je dromen? Of wil je gewoon eens iets nieuws? Wat je situatie ook mag zijn, er moet natuurlijk iets met dat huisje gebeuren, maar wat?
Verkopen natuurlijk! Maar hoe ga je daar nu mee aan de slag? Zijn er andere regels rond de verkoop van onroerend goed in het buitenland? Zijn er valkuilen waar je op moet passen? We geven je graag een beetje meer informatie.

Hoe ga je best aan de slag met zo’n verkoop?


Aangezien een huis verkopen in het buitenland een ingewikkelde zaak kan zijn is het belangrijk dat je goed je research doet. Elk land heeft een specifieke regelgeving rond de verkoop van onroerend goed en daar wil je steeds van op de hoogte zijn.

Als je niet zo zeker van je stuk bent, is het best om hiervoor de hulp in te schakelen van een professional zoals een notaris of een makelaar. Zij kunnen je helpen met de volledige verloop van de verkoop. 

Om de verkoop verder nog zo vlot mogelijk te laten verlopen, hebben we hier wat tips voor je opgelijst. 

Een paar handige tips


Zoals we al benadrukt hebben, is een goede voorbereiding alles. Let daarom goed op de volgende zaken.

  • Neem altijd goed je tijd. Een huis verkopen is geen makkelijke zaak en dat geldt zeker voor een verkoop die in het buitenland doorgaat. Maak je er zeker niet te snel van af. 

  • Kijk naar het belastingsysteem van het land waar je de woning gaat kopen of verkopen. België heeft namelijk met de meeste Europese landen een akkoord gesloten in verband met de dubbelbelasting

Als je wat meer info wil over waar je specifiek op moet letten bij elk land sturen we je graag door naar bespaarbelasting.be 

  • Wees zeker niet terughoudend om hulp in te schakelen. Een expert zoals een notaris of een makelaar kan een schat aan informatie zijn als het gaat om een ingewikkelde verkoop. 

  • Belgische notarissen hebben ook vaak andere bevoegdheden en verantwoordelijkheden dan notarissen in het buitenland.

  • Als je je huis te koop wil aanbieden in het buitenland gebruik je best naast Belgische immowebsites ook lokale immokantoren. Op die manier trek je zowel lokale kopers aan als mensen die op zoek zijn naar een vakantiehuisje. 
Door miscommunicatie kan er veel misgaan. Dit geldt natuurlijk nog meer voor transacties die niet in je eigen land doorgaan. Wees dus altijd veilig en zorg dat je op alle mogelijke manieren ingedekt bent.
  • Een verkoop kan bijvoorbeeld altijd onverwachts stopgezet worden of op een andere manier mislukken

  • Als je daardoor zelf geld kwijt zou raken, doordat je bijvoorbeeld voor de ondertekening al naar het buitenland bent gereisd, is het een goed idee om te zorgen voor bepaalde clausules in het voorlopig contract die je het recht op schadevergoeding geven.

Bedenk ook dat als je het huis verkoopt voor meer geld dan dat je het gekocht hebt, je nog meerwaardebelasting moet betaling. Ook die tarieven hangen af van het land waar je het huis verkoopt.

Links waar je nog wat aan kan hebbenEen huis verkopen is vaak een heel karwij. Hoe begin je daar zelfs aan? Neem zeker eens contact op met de vastgoedadviseurs van Oximo voor meer informatie!

Gerelateerde artikels

Wil je een woning met erfdienstbaarheid kopen of verkopen?

Een woning verkopen met erfdienstbaarheid kan vaak intimiderend klinken. Wat is dat eigenlijk, erfdienstbaarheid? Welke soorten bestaan er allemaal? En heeft de erfdienstbaarheid dan ook invloed op de verkoop?
Lees meer

Wil je je sociale woning verkopen?

Een sociale woning is voor velen een kans op stabiliteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je situatie nooit kan veranderen. Sommigen krijgen de opportuniteit om ver van huis te werken, bij anderen wordt het gezin dan weer wat te groot.
Lees meer

Verkoop je je nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning verkopen is een uitzonderlijke situatie. Bijna niemand verwacht immers om zo snel na de aankoop of bouw van een huis dat huis weer te moeten verkopen. 
Lees meer

Wil je je verhuurde woning verkopen?

Het is altijd mogelijk dat je als verhuurder op een bepaald moment de verhuurde woning wil verkopen. Dat is immers je recht als eigenaar van het huis. Maar hoe pak je dat best aan zodat de situatie voor alle partijen tot een goed einde komt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons