Welke belasting betaal je op een tweede verblijf?

Heb je een vakantiewoning aan de kust of overweeg je om een buitenverblijf in de Ardennen te kopen? Dan vraag je je ongetwijfeld af hoe het juist zit met tweede verblijf belasting in België.

Welke belasting is van toepassing? Hoeveel belastingen moet je betalen? Hoe geef je een tweede verblijf aan op je belastingaangifte en is het misschien mogelijk om deze belasting op je tweede verblijf te vermijden?

Je leest er alles over in dit artikel!

Wat is tweede verblijf belasting?

De tweede verblijf taks is een belasting die je aan de overheid betaalt op een tweede verblijf, dat niet je hoofdverblijf is. Het gaat hier dus niet over je eerste en enige gezinswoning.

Een tweede verblijf betreft iedere woning die je eigendom is, maar waar je niet gedomicilieerd bent.

Dit tweede verblijf kan zich op een leuke locatie binnen België bevinden, maar je kunt ook een buitenverblijf in het buitenland hebben. Daarnaast kan je jouw 2de verblijf gebruiken voor jezelf en je gezin, maar je kunt ook een woning bezitten die je verhuurt.

In dit artikel hebben we het voornamelijk over tweede verblijven binnen België, maar je hier verder lezen over het fiscale prijskaartje van een vakantiewoning in het buitenland.

Welke belastingen betaal je op een tweede verblijf?

De belastingen die je betaalt op een tweede verblijf, zijn anders dan deze die je voor je gezinswoning betaalt.

De belastingen die je betaalt op een buitenverblijf in eigen land, zijn makkelijk te overzien en zeker geen reden om te twijfelen over je aankoop!

Dit zijn de extra kosten die je mag verwachten: het fiscale prijskaartje van een buitenverblijf binnen België.

Onroerende voorheffing

De onroerende voorheffing die je op je tweede verblijf betaalt, wordt op dezelfde manier berekend als die van je gezinswoning.

Onroerende voorheffing wordt gebaseerd op het geïndexeerde kadastraal inkomen van de woning. Het exacte bedrag hangt af van de locatie en de specificaties van het buitenverblijf.

Zo wordt een vakantiewoning in Vlaanderen anders belast dan een vakantiewoning in Wallonië.

Lokale belasting

Naast de onroerende voorheffing zijn er nog tal van belastingen die van toepassing kunnen zijn op jouw vastgoed.

Iedere gemeente heeft een eigen structuur om taks te innen voor specifieke zaken, zoals het ophalen van huisvuil of een milieubelasting. Deze informatie kan je navragen bij het lokale gemeentehuis of bij de vastgoedmakelaar die je helpt bij de aankoop van je tweede verblijf.
  • Forfaitaire milieuvoorheffing
  • Forfaitaire taks voor de ophaling van huisvuil

In bepaalde Vlaamse kustgemeenten bedraagt de lokale belasting op een tweede verblijf bijna € 1000. Brugge, Nieuwpoort en Oostende spannen de kroon met een tweede verblijfstaks van € 800 tot € 1000.

Je belastingaangifte

Als laatste moet je jouw tweede verblijf ook aangeven in je personenbelasting, ongeacht of je het verhuurt of niet.

Naast code 1106/2106 vermeld je het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen van je vakantiewoning. Je betaalt uiteindelijk belastingen op het geïndexeerd kadastraal inkomen, verhoogd met 40%. 

Eventuele leningen voor het tweede verblijf, zoals een lening voor de aankoop of renovatie van de woning, worden ook in rekening gebracht.
Welke belasting betaal je op een tweede verblijf aan de kust of in de Ardennen?

Wat als je je tweede verblijf verhuurt?

Wanneer je jouw tweede verblijf verhuurt aan particulieren, die de woonst ook alleen voor privé doeleinden gebruiken, blijft je belastingaandeel in principe hetzelfde.

Op je belastingaangifte vul je ook in deze situatie je niet-geïndexeerde kadastraal inkomen in bij code 1106/2106.

Je betaalt dan uiteindelijk het geïndexeerde kadastraal inkomen, verhoogd met 40%.

Verhuur je jouw tweede verblijf aan iemand die de woning gebruikt voor beroepsdoeleinden? Dan wordt je zwaarder belast. Je wordt in dit geval wel belast op een deel van het wettelijk ontvangen huurinkomen.

Kan je de belasting op je tweede verblijf vermijden?

Niet echt.

Je moet de vastgestelde taks betalen wanneer je in het bezit bent van vastgoed, zowel voor je eerste als je tweede verblijf.

Er bestaan enkele taksen die je wél kan vermijden, zoals de leegstandsbelasting.

En hoe zit het met een tweede verblijf in het buitenland?

Ben je of word je eigenaar van een tweede verblijf in het buitenland? Dan ziet je belastingaangifte er weer anders uit. Je betaalt namelijk belastingen in het land waar de woning zich bevindt, maar ook in België.

Er bestaat behoorlijk wat verschil tussen eigendommen in de verschillende landen. Je doet er dus zeker goed aan om jezelf goed te informeren over eigendommen in het buitenland en de fiscale gevolgen daarvan.

Een tweede woning in eigen land kopen?

Ben je op zoek naar een recreatieve woning in de Ardennen of een gezellig appartement aan de Vlaamse kust? Bekijk dan zeker ons aanbod aan vastgoed te koop in beide regio’s.

Oximo is gespecialiseerd in buitenverblijven en vakantiewoningen in eigen land. Twijfel dus niet om contact met ons op te nemen met je vragen en bedenkingen.

Gerelateerde artikels

Een huis kopen in het buitenland: alles wat je moet weten

Wil je een huis kopen in het buitenland, maar weet je niet zeker wat de financiële gevolgen zijn? Alles over jouw tweede verblijf
Lees meer

Zo kan je jullie tweede verblijf ‘inkopen’ bij een echtscheiding

Je bent samen met je echtgenoot eigenaar van een investeringspand dat jullie verhuren. Hoe kan je, als het tot een echtscheiding zou komen, er voor zorgen dat je dit pand kan ‘inkopen’?
Lees meer

Vlamingen willen allemaal hetzelfde vastgoed aan de kust kopen  

De vastgoedmarkt aan onze kust doet het de jongste tijd bijzonder goed. Het aantal verkopen steeg er in één jaar tijd met liefst een vijfde. Maar wat pas écht opvalt? De Vlaming is bijzonder voorspelbaar als het gaat om de aankoop van zijn stulpje aan de zee. Meer nog: soms lijkt het alsof we allemaal naar hetzelfde “ideale” tweede verblijf aan onze kust op zoek zijn. Dit zijn de drie grootste klassiekers.
Lees meer

De voordelen van een vakantiewoning

De aanhoudende lage rente zorgt ervoor dat meer en meer mensen de blik op vastgoed richten. Een tweede woning als investering is immers een uitstekend alternatief voor sparen en beleggen. Maar ook als vakantieverblijf biedt een tweede woning heel wat voordelen, die ook rekening houden met recente maatschappelijke trends zoals het nieuwe werken en de, in dit tijdperk van het internet der dingen, toenemende nood aan de “verbinding tussen mensen”.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons