Vlamingen willen allemaal hetzelfde vastgoed aan de kust kopen  

De vastgoedmarkt aan onze kust doet het de jongste tijd bijzonder goed. Het aantal verkopen steeg er in één jaar tijd met liefst een vijfde. Maar wat pas écht opvalt? De Vlaming is bijzonder voorspelbaar als het gaat om de aankoop van zijn stulpje aan de zee. Meer nog: soms lijkt het alsof we allemaal naar hetzelfde “ideale” tweede verblijf aan onze kust op zoek zijn. Dit zijn de drie grootste klassiekers.

1. "We dromen massaal van een 2-slaapkamerappartement met zicht op zee”
Een appartement met twee slaapkamers en zicht op zee blijft de ultieme droom van de Vlaming. Dat is de klassieker der klassiekers. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, maar zulke appartementen zijn in de minderheid en daardoor kom je sneller uit bij een appartement in het centrum of wat verder van de dijk. Bovendien is het fout te denken dat zeezicht altijd het summum is. Een appartement kan op papier aan de zeedijk liggen, maar als blijkt dat de woning vijf kilometer van het centrum ligt, kan dat tegenvallen. Het is ook al eens gebeurt dat iemand zicht op zee koopt, maar dat een nieuwbouwproject dat uitzicht jaren later inpalmt. Koop een appartement “met zicht op zee” dus niet blindelings.

2. “Allemaal naar Knokke-Heist of Middelkerke”
Vlamingen op zoek naar een tweede verblijf viseren vaak één kustgemeente, uit nostalgie of uit gewoonte. Knokke-Heist en Middelkerke zijn bijvoorbeeld met respectievelijk 19.000 en 18.000 tweede verblijven veruit de populairste kustgemeenten voor de Vlaming. Toch doe je er als kandidaat-koper het beste aan om niet één kustgemeente te viseren en ook eens onbekend terrein te gaan verkennen. Ga rondkijken en durf ook andere ‘minder populaire’ badplaatsen te ontdekken. Wenduine en Bredene hebben bijvoorbeeld gelijkaardige of net hele andere troeven dan de mega-populaire badplaatsen. Durf dus te gaan shoppen over de verschillende kustgemeenten heen.

3. “Niet meer dan 250.000 euro”
Voor een tweede verblijf aan de kust zoekt de Vlaming steevast in dezelfde prijsklasse: tussen de 175.000 en de 250.000 euro. Maar de grote vraag naar appartementen met zeezicht drijft de prijzen van zulke appartementen wel op. De gemiddelde prijs daarvan is vandaag 344.519 euro, toch niet zo weinig. Tweede of derdehandse buitenverblijven hebben ook een streepje voor op nieuwbouw omdat ze goedkoper zijn. Bovendien ziet de Vlaming de belasting op tweede verblijven nog vaak over het hoofd bij de aankoop en beseffen we dat pas achteraf. Het maximumtarief dat gemeenten mogen heffen op tweede verblijvers werd enkele jaren geleden opgetrokken van 650 euro naar 1.000 euro. En of dat nu voor een studio is, of voor een penthouse, de taks is hetzelfde. Voor wie zoiets over het hoofd ziet, is het natuurlijk vaak verschieten. We raden de Vlaming dan ook aan om zich vooraf ook over dit soort “administratieve” zaken te informeren.

Gerelateerde artikels

Een huis kopen in het buitenland: alles wat je moet weten

Wil je een huis kopen in het buitenland, maar weet je niet zeker wat de financiële gevolgen zijn? Alles over jouw tweede verblijf
Lees meer

Welke belasting betaal je op een tweede verblijf?

Een tweede verblijf aan de kust of in de Ardennen? Dit betaal je aan tweede verblijf belasting in België
Lees meer

Zo kan je jullie tweede verblijf ‘inkopen’ bij een echtscheiding

Je bent samen met je echtgenoot eigenaar van een investeringspand dat jullie verhuren. Hoe kan je, als het tot een echtscheiding zou komen, er voor zorgen dat je dit pand kan ‘inkopen’?
Lees meer

De voordelen van een vakantiewoning

De aanhoudende lage rente zorgt ervoor dat meer en meer mensen de blik op vastgoed richten. Een tweede woning als investering is immers een uitstekend alternatief voor sparen en beleggen. Maar ook als vakantieverblijf biedt een tweede woning heel wat voordelen, die ook rekening houden met recente maatschappelijke trends zoals het nieuwe werken en de, in dit tijdperk van het internet der dingen, toenemende nood aan de “verbinding tussen mensen”.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons