Een huis kopen in het buitenland: alles wat je moet weten

Een huis kopen in het buitenland: wie droomt er niet van? Een eigen plek onder de Spaanse zon of een woudhuis in de Zweedse wildernis. Hoe jouw vastgoeddroom er exact uit ziet, kan verschillen. Maar de zaken waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van vastgoed in het buitenland, komen min of meer overeen.

Je leest hier alles wat je moeten weten om een tweede verblijf in het buitenland te kopen.

Populaire landen voor een 2de verblijf

Belgen kiezen met grote regelmaat voor de aankoop van een tweede verblijf in het buitenland. Heel vaak bevindt dat land zich binnen de Europese Unie, maar sommigen trekken graag wat verder weg.

De investering in een woning in het buitenland vloeit vaak voort uit toerisme. We kiezen dan ook steevast voor landen waar we ook graag op vakantie gaan:
  • Spanje
  • Frankrijk
  • Griekenland
  • Italië
  • Portugal

Ook Oost-Europese landen als Bulgarije en Roemenië worden steeds populairder. Het zijn namelijk landen waar je een goedkope vakantiewoning kan kopen.

Buiten Europa wordt er regelmatig gekozen voor locaties in het Midden Oosten, zoals Dubai of abu Dhabi. Ook Afrikaanse bestemmingen als Zuid Afrika of de Seychellen zijn populair. In Azië kiezen we voor tropische bestemmingen als Thailand, Bali of Sri Lanka.

Voordelen van een 2de verblijf in het buitenland

Dat je op zoek gaat naar informatie over de aankoop van een buitenverblijf in het buitenland, toont aan dat je een goed beeld hebt van de voordelen van deze transactie.

Een tweede woning in een heerlijk vakantieland biedt dan ook heel wat interessante voordelen.

Goedkoper op vakantie

Je gaat goedkoper op vakantie, want je betaalt eigenlijk alleen voor je transport. De woning bezit je al. En de kosten die je maakt in levensonderhoud, die moet je vermoedelijk thuis ook maken.

Overwinteren in een zuiders land als Spanje bespaart je zelfs de Belgische verwarmingskosten!

Thuiskomen in je eigen huis, op vakantie

Thuiskomen op vakantie: willen we dat niet allemaal?

In je eigen buitenverblijf kan je meteen rekenen op de gezelligheid en vertrouwdheid van een eigen huis. Je kent je weg en je weet dat er geen voorgaande hotelgasten in je bed geslapen hebben.

Jouw vakantiewoning is je eigen eigendom en dat geeft een zekere rust.

Je kan de woning ook verhuren

Gebruik je de woning niet het hele jaar door? Vind je het bovendien niet erg dat andere gebruik maken van jouw spulletjes en woning?

Dan kan je een buitenverblijf in het buitenland verhuren aan vakantiegangers. De verhuur van je woning helpt je meteen met de afbetaling van een eventuele hypotheek of je verdient er een extra inkomen mee.

In de meeste landen kan je hiervoor gebruik maken van vastgoedmakelaars die aan sleutelbeheer doen om jouw woning te verhuren.

Let wel op: wanneer je jouw tweede verblijf verhuurt, moet je dit aangeven op je aangifte voor personenbelasting.
Een huis kopen in het buitenland? Dit moet je weten!

Nadelen van een vakantiewoning in het buitenland

Behalve het feit dat je kan genieten van heerlijke, zonovergoten vakanties in je eigen huis, zijn er toch ook nadelen verbonden aan vastgoed in het buitenland.

Het is niet altijd even makkelijk om formaliteiten rond te krijgen en er zijn ook enkele risico’s verbonden aan vastgoedtransacties in het buitenland..

België is stabiel, het buitenland niet altijd

De Belgische vastgoedmarkt is conservatief, om niet ‘ouderwets’ te zeggen.

België is dan ook een relatief veilig land wanneer het over investeringen in vastgoed gaat. Je weet dat de waarde van je vastgoed in België relatief stabiel zal blijven.

In het buitenland kan de vastgoedmarkt vaak erg volatiel zijn. Denk maar aan vastgoed crashes uit het verleden of aan plots kelderende vastgoedprijzen in toeristische regio’s.

Het is moeilijk om een lening te krijgen voor een verblijf in het buitenland

De meesten onder ons moeten toch even een bezoekje brengen aan de bank voordat ze een woning kunnen financieren. We hebben een lening nodig om het vastgoed te kunnen kopen.

In België neemt de bank een hypotheek op je huis om het risico van de afbetaling te dekken. Maar, gezien een Belgische bank geen hypotheek op een buitenlandse woning kan zetten, zal de bank jouw Belgische woning als borg zien.

Heb je zelf geen vastgoed of loopt er nog een hypotheek op je eerste woning? Dan is het moeilijk om een lening voor buitenlands vastgoed te krijgen.

Je betaalt belastingen op je tweede verblijf in het buitenland

Net als op je gezinswoning betaal je ook op een tweede verblijf belastingen.

De fiscale kant van een tweede verblijf in België, is behoorlijk rechtlijnig, maar in het buitenland is het vaak wat ingewikkelder. Ieder land heeft eigen wetten en gebruiken. 

Je doet best onderzoek naar de lokale wetgeving en belastingregeling in het land waar je vastgoed wil kopen. 

Verlies deze aspecten niet uit het oog:
  • Lokale belastingen in het land waar je vastgoed koopt
  • Lokale taks in het dorp of de stad waar je een woning koopt
  • Belgische belasting op tweede verblijven
  • Controleer ook meteen hoe het werkt op gebied van successierechten

Juridische aspecten vaak ingewikkeld

Binnen België hebben we een goed idee van wat we kunnen verwachten en waar we rekening mee moeten houden wanneer we een vakantiewoning kopen. 

In het buitenland zijn er vaak andere dingen waar je op moet letten, die in België dan weer zelden voorkomen.

Stel jezelf (en de verkoper) alvast deze vragen:
  • Wie is de juridische eigenaar van het vastgoed?
  • Is de bouwvergunning in orde?
  • Is het goed vrij van schulden en bezwaren?
  • Kloppen de gegevens uit het kadaster en koop je wat je denkt te kopen?

Er kunnen allerlei zaken mis lopen en je hebt er dus baat bij om jezelf goed te informeren.

Vastgoed transacties verlopen anders

Denk er ook aan dat een vastgoedtransactie in een vreemd land misschien anders verloopt dan in België.

Wij zijn gewend dat een notaris een onafhankelijk en onpartijdig persoon is die zorgt voor heel wat papierwerk. In het buitenland mag je er van uit gaan dat de notaris minder diepgaand werk kan leveren en misschien niet al het papierwerk aanlevert.

Zorg er in het buitenland altijd voor dat je een advocaat of juridisch adviseur inhuurt die jouw belangen verdedigt.

  • Enkele tips voor de aankoop van een vakantieverblijf in het buitenland

    Leer de lokale taal en culturele gebruiken
  • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de wetten
  • Doe beroep op een juridisch adviseur of advocaat
  • Onderzoek de mogelijkheid om je vakantiewoning te verhuren als je er niet bent

Je buitenlands buitenverblijf verkopen?

In veel gevallen wordt een huis dat als buitenverblijf is aangekocht, na een tijdje weer verkocht. Je hebt er in de meeste gevallen veel plezier aan beleefd, maar op een dag beslis je dat je het vakantiehuis wil verkopen. 

Dat kan natuurlijk!

Ieder land heeft eigen wetten en bepalingen wanneer het over de verkoop van vastgoed gaat. Zorg dat je voldoende geïnformeerd bent over de lokale wetgeving of doe beroep op een ervaren makelaar met ervaring in jouw regio.

  • Doe beroep op een expert in vastgoed in jouw regio
  • Adverteer je vastgoed in België en op lokale immo websites
  • Zorg dat je je niet hoeft te haasten bij de verkoop

Liever de zekerheid van een tweede verblijf in België?

Zoals je kunt lezen, zijn er heel wat risico’s en nadelen verbonden aan een vakantieverblijf in het buitenland. Naast de populaire, zonnige vakantiebestemmingen kan je namelijk ook kiezen voor een vakantieverblijf in eigen land, zoals de Kust of de Belgische Ardennen.

De keuze voor een tweede verblijf in eigen land biedt namelijk heel wat voordelen! Bekijk het Belgische vastgoedaanbod bij Oximo.

Gerelateerde artikels

Welke belasting betaal je op een tweede verblijf?

Een tweede verblijf aan de kust of in de Ardennen? Dit betaal je aan tweede verblijf belasting in België
Lees meer

Zo kan je jullie tweede verblijf ‘inkopen’ bij een echtscheiding

Je bent samen met je echtgenoot eigenaar van een investeringspand dat jullie verhuren. Hoe kan je, als het tot een echtscheiding zou komen, er voor zorgen dat je dit pand kan ‘inkopen’?
Lees meer

Vlamingen willen allemaal hetzelfde vastgoed aan de kust kopen  

De vastgoedmarkt aan onze kust doet het de jongste tijd bijzonder goed. Het aantal verkopen steeg er in één jaar tijd met liefst een vijfde. Maar wat pas écht opvalt? De Vlaming is bijzonder voorspelbaar als het gaat om de aankoop van zijn stulpje aan de zee. Meer nog: soms lijkt het alsof we allemaal naar hetzelfde “ideale” tweede verblijf aan onze kust op zoek zijn. Dit zijn de drie grootste klassiekers.
Lees meer

De voordelen van een vakantiewoning

De aanhoudende lage rente zorgt ervoor dat meer en meer mensen de blik op vastgoed richten. Een tweede woning als investering is immers een uitstekend alternatief voor sparen en beleggen. Maar ook als vakantieverblijf biedt een tweede woning heel wat voordelen, die ook rekening houden met recente maatschappelijke trends zoals het nieuwe werken en de, in dit tijdperk van het internet der dingen, toenemende nood aan de “verbinding tussen mensen”.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons