Koop of verkoop je een huis met erfpacht?

Stel: je ziet een mooi huis te koop staan in een idyllische wijk en je merkt dat de prijs veel lager is dan je had verwacht. Na wat rondvragen kom je echter te weten dat het een huis met erfpacht is. Maar wat houdt dat allemaal in, die erfpacht?

Wat bedoelt men met erfpacht?


Onder een huis met erfpacht verstaat men een huis dat niet op je eigen, maar op andermans grond staat. Wanneer je dit huis koopt, koop je dus niet de effectieve grond, maar de erfpacht, of het gebruik van die grond.  

Dat betekent dat je het recht krijgt om die grond te gebruiken en in te nemen. Voor dit recht betaal je dan een vergoeding: de erfpachtcanon.

Hoeveel bedraagt de erfpachtcanon? Dat hangt natuurlijk erg af van de erfpachter en de waarde van de grond, maar je kan gemiddeld rekenen op 5% van de grondwaarde per jaar.


Aan wie moet je de erfpacht betalen?

 
Erfpacht is in de meeste gevallen in handen van de gemeente. Er bestaat echter ook zoiets als particuliere erfpacht. De gemeentelijke erfpacht is meestal veel goedkoper dan particuliere erfpacht;

Kan je erfpacht afkopen?


De duur van de erfpacht wordt meestal op voorhand vastgelegd, dit kan een periode tussen de 27 en 99 jaar zijn. Het is echter ook mogelijk om de erfpacht af te kopen, al kan die afkoopsom soms hoog oplopen, afhankelijk van de erfpachter.


Waarom zou je een huis met erfpacht kopen?


In het geval van erfpacht word je dus niet de eigenaar van de grond of het huis, maar betaal je enkel voor het gebruiksgenot. Wat zijn daar dan de voor- en nadelen aan? 


De voordelen


  • Een eerste voordeel van een huis met erfpacht kopen is natuurlijk dat dit veel goedkoper is dan een huis op de traditionele manier kopen. Je moet immers niet betalen voor de grond.
  • Je mag de erfpacht aftrekken van je belastingen.
  • Aangezien je het volle genot hebt, mag je zonder uitdrukkelijke toestemming van de erfpachter verbouwingen doen.
  • Je mag een huis met erfpacht (gedeeltelijk) verhuren, al ligt je rendement in dat geval wel wat hoger.


De nadelen


  • Je bent natuurlijk niet de eigenlijke eigenaar van de woning, daarom raden velen een woning met erfpacht aan als tweede woonst, niet als gezinswoning.
  • Als gebruiker ben je verplicht om te zorgen dat het huis in goede staat blijft en dat de waarde niet vermindert. 
  • Op het einde van de vooropgestelde periode van erfpacht, verlies je het gebruik.

Hoe zit het met het verkopen van een huis met erfpacht?


Als verkoper kan het uitdagend zijn om mensen te vinden die geïnteresseerd zijn in een huis met erfpacht. Dit heeft onder andere te maken met hypotheekverstrekkers, die vaak nogal weigerachtig zijn om kopers van een huis met erfpacht te helpen.

Dit is vooral van toepassing op de particuliere erfpacht. Het is natuurlijk nooit zo dat een huis met erfpacht onverkoopbaar is. Het is vooral belangrijk om op de sterke kanten van het huis in te spelen en de overeenkomst zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Aangezien een huis verkopen nooit simpel is, kan je steeds bij ons terecht voor wat tips en een stappenplan.


Nuttige Links
Wil je toch graag nog wat meer informatie rond de verkoop van je huis? Het expertenteam van Oximo staat voor je klaar!

Gerelateerde artikels

Hoeveel kost een makelaar?

Je huis verkopen met een makelaar? Hoeveel kost het en hoeveel commissie betaal je daarvoor aan de vastgoedmakelaar?
Lees meer

Wil je een woning met erfdienstbaarheid kopen of verkopen?

Een woning verkopen met erfdienstbaarheid kan vaak intimiderend klinken. Wat is dat eigenlijk, erfdienstbaarheid? Welke soorten bestaan er allemaal? En heeft de erfdienstbaarheid dan ook invloed op de verkoop?
Lees meer

Wil je je sociale woning verkopen?

Een sociale woning is voor velen een kans op stabiliteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je situatie nooit kan veranderen. Sommigen krijgen de opportuniteit om ver van huis te werken, bij anderen wordt het gezin dan weer wat te groot.
Lees meer

Verkoop je je nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning verkopen is een uitzonderlijke situatie. Bijna niemand verwacht immers om zo snel na de aankoop of bouw van een huis dat huis weer te moeten verkopen. 
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij