Woningprijzen licht hoger in zomer

De prijzen van de woningen bleven in de zomermaanden licht stijgen. De prijsstijgingen zijn het hoogst in Brussel. Woonhuizen werden in het derde kwartaal jaar op jaar 0,8 procent duurder. Bij appartementen bedroeg de klim 3,3 procent. Het aantal transacties blijft ook vrij stabiel (+0,3%).

In België bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van een woning in het derde kwartaal 234.366 euro. In Vlaanderen stegen de prijzen van woonhuizen niet meer (+0,1%). In Wallonië was er een stijging met 0,8 procent en in Brussel van +3,7 procent.

In de eerste negen maanden stegen de prijzen in België met 1,8 procent. De gemiddelde prijs bedroeg 231.793 euro. Dat bevestigt het stabiele karakter van de prijzen, stelt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

-4,1% In West-Vlaanderen daalden de prijzen voor appartementen met 4,1 procent.

De gemiddelde prijs van appartementen kende in het derde kwartaal een stijging van 3,3 procent voor België (+2% in Vlaanderen, +1,9% in Wallonië en +5% in Brussel). Er zijn grote verschillen per provincie. In West-Vlaanderen, vooral door de slechte markt aan de kust, was er een prijsdaling met 4,1 procent, in Antwerpen een stijging met 6,3 procent en in Limburg met 7,0 procent. (klik op grafiek onderaan voor vergroting)

Over de eerste negen maanden van 2013 was er in België voor appartementen een stijging met 1,9 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2012. Deze stijging komt voor in de drie regio’s: +1,6 procent in Vlaanderen (203.935 euro), +0,8 procent in Wallonië (156.408 euro) en +3,8 procent in Brussel (226.104 euro).

De prijsstijgingen van zowel woonhuizen (+1,8%) als appartementen (+1,9%) is vergelijkbaar met de inflatie in die periode. Vastgoed bleef dus in de eerste negen maanden van dit jaar waardevast. Volumes

In het derde kwartaal van 2013 waren er in ons land 0,3 procent meer vastgoedtransacties in vergelijking met het derde kwartaal van 2012. De eerste negen maanden van 2013 was er een lichte daling van 0,6 procent. 'Voor het tweede jaar op rij zien we dat het aantal vastgoedtransacties niet de gebruikelijke terugval kent in de zomermaanden', stellen de notarissen.

De Notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat peilt onder meer naar de activiteiten van de bevolking inzake vastgoed. De gegevens worden elektronisch verzameld op het ogenblik van de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst (compromis), 3 à 4 maanden voor de ondertekening van de akte. Daardoor beschikken de notarissen over de meest recente gegevens over de Belgische vastgoedmarkt.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons