Welke vloeren kun je combineren met vloerverwarming?

We kiezen steeds vaker voor vloerverwarming om een woning te verwarmen. Maar niet elke vloerbekleding kan worden gecombineerd met vloerverwarming. Sommige soorten bedekking hebben een te grote isolerende werking en zijn daarom niet of alleen bij uitzondering geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Warmteweerstand

Eén van de belangrijkste factoren is de warmteweerstand van de vloerbedekking. Bij gebruik van vloerverwarming moet de warmteweerstand juist zo laag mogelijk liggen. Indien deze weerstand te hoog is, fungeert je vloerbedekking als isolatie. En dat is niet de bedoeling. 

Geschikte vloeren

Wij sommen de vloeren op die uitstekend geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming. 

1. Betonvloeren en vloeren van natuursteen

Cementgebonden gietvloeren, zoals betonvloeren, hebben een lage warmteweerstand en zijn daarom geschikt in combinatie met vloerverwarming. Hetzelfde geldt voor natuursteen. Bij het gebruik van natuursteen in een lichte kleur kan het in sommige situaties nodig zijn om in plaats van een standaard wapeningsnet een gegalvaniseerd- of met kunststof bedekt wapeningsnet in de dekvloer te gebruiken. Dit om eventuele roestvorming in de vloer te voorkomen. 

2. Keramische tegels en keramisch parket

Ook deze vloerbedekking heeft een zeer lage warmteweerstand. Het enige waarmee je in dit geval rekening moet houden zijn de uitzetvoegen. Deze zijn vooral belangrijk wanneer de voegen niet doorlopen. De uitzetvoegen moeten altijd gerespecteerd worden, anders bestaat het risico op barsten. 

3. Gietvloeren

Alle gietvloeren (polyethyleen vloeren, troffelvloeren en cementgebonden gietvloeren) zijn geschikt voor vloerverwarming, met uitzondering van een epoxy gietvloer. 

Niet geschikte vloeren

Een aantal soorten vloerbedekking zijn zeker niet aan te raden in combinatie met vloerverwarming, vaak omwille van hun hoge warmteweerstand, maar ook omdat ze onderhevig zijn aan krimp- en uitzetspanningen. Mits enkele aandachtspunten kun je ze in sommige omstandigheden toch gebruiken met vloerverwarming. 

1. Houten vloeren (parket)

Je hoort wel eens zeggen: “hout leeft”. Dit betekent dat het materiaal onder invloed van temperatuurswisselingen kan uitzetten of krimpen. Daarnaast isoleert hout goed en neemt het slecht warmte op. Toch kun je hout combineren met vloerverwarming als je op enkele dingen let: 

  • De vloerverwarming moet modern genoeg zijn (lagetemperatuursverwarming), diep genoeg liggen en ingesteld worden op geleidelijke verwarming.
  • Het hout mag niet afgewerkt zijn met lak, want deze zal gaan schilferen.
  • De relatieve vochtigheid moet tussen de 50% en 70% gehouden worden.
  • Vocht- of droogtegevoelige houtsoorten zoals Es, Beuk of Robijn kunnen niet gebruikt worden, Eik en Merbau dan weer wel.
2. Laminaat

Voor laminaatvloeren gelden dezelfde principes als voor houten vloeren. Belangrijk is wel de ondervloer: deze moet speciaal geschikt zijn voor vloerverwarming. Informeer je daarom goed als je laminaat wilt kopen. 

3. Tapijt

Niet alle tapijten zijn geschikt om te gebruiken bij vloerverwarming. Als je tapijt te goed isoleert, kan het moeilijk warmte afgeven. Er bestaan echter een aantal uitzonderingen, namelijk dunnere tapijtsoorten. De fabrikant vermeldt meestal op of bij het tapijt of het al dan niet geschikt is in combinatie met vloerverwarming. 

Bron:
Hebbes

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons