Vochtproblemen voorkomen: 5 nuttige tips

Vocht in huis is normaal. We koken, wassen en ademen er nu eenmaal. Te veel vocht kan echter schadelijk zijn voor de gezondheid en vocht heeft een negatieve invloed op de staat van je woning...

De meest voorkomende reden van vochtproblemen is vaak opstijgend vocht dat in de muur wordt vastgehouden, zich opstapelt en schade begint te veroorzaken. Hieronder alvast 5 tips om vochtproblemen te voorkomen:

1. Controleer lekgevoelige punten
Check regelmatig de waterleidingen. Ook het dak, zeker als je een plat dak hebt, inspecteer je bij voorkeur regelmatig. Vergeet zeker ook de dakgoten niet vrij te maken. Ben je gedurende langere tijd van huis weg, sluit dan de waterleidingen af. Als het buiten vriest kan je sowieso best de buitenkraan afsluiten. 

2. Voorkomen is beter dan genezen
Ga je bouwen of ben je aan het bouwen, neem dan al de nodige maatregelen. Breng een vochtwerende structuur aan in de muur en voorzie extra isolatie. Ook een bouwdroger kan het nodige vocht aan je huist onttrekken, zo ontvochtig je de bouwplaats op een efficiënte manier en voorkom je onheil in de toekomst. 

3. Let op in de keuken
Ook de keuken is een typische plaats waar lekken kunnen voorvallen. Breng preventief kitnaad aan tussen het aanrecht en de muur. Controleer deze naad ook geregeld en hou deze schoon. Ontstaat er schimmel of is de kitnaad helemaal aan het verkleuren, dan is vervanging noodzakelijk. 

4. Ventileer
Zet het raam open tijdens het douchen of activeer de ventilatie. Verlucht de slaap- en eetruimtes en laat de dampkamp voldoende lang aanstaan. Regen en koude zijn geen excuus om niet te verluchten. 

5. Regel het klimaat in huis
Zorg dat je de luchtvochtigheid in je woning in balans houdt. Deze varieert continu. In vochtige ruimtes kan een luchtontvochtiger zeker een meerwaarde betekenen. Denk daarbij aan het washok, de badkamer en de keuken. Deze luchtontvochtiger vangt de waterdampen op. 

Zorg er ook steeds voor dat je muren goed tegen vocht behandelt zijn. Er zijn uitstekende vochtwerende middelen te koop in de doe-het-zelfzaak. Onthou vooral dat problemen met vocht voorkomen vaak makkelijker is dan ze te bestrijden. Neem dus je voorzorgen!

Bron:
Immovlan


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag