Vochtproblemen voorkomen: 5 nuttige tips

Vocht in huis is normaal. We koken, wassen en ademen er nu eenmaal. Te veel vocht kan echter schadelijk zijn voor de gezondheid en vocht heeft een negatieve invloed op de staat van je woning...

De meest voorkomende reden van vochtproblemen is vaak opstijgend vocht dat in de muur wordt vastgehouden, zich opstapelt en schade begint te veroorzaken. Hieronder alvast 5 tips om vochtproblemen te voorkomen:

1. Controleer lekgevoelige punten
Check regelmatig de waterleidingen. Ook het dak, zeker als je een plat dak hebt, inspecteer je bij voorkeur regelmatig. Vergeet zeker ook de dakgoten niet vrij te maken. Ben je gedurende langere tijd van huis weg, sluit dan de waterleidingen af. Als het buiten vriest kan je sowieso best de buitenkraan afsluiten. 

2. Voorkomen is beter dan genezen
Ga je bouwen of ben je aan het bouwen, neem dan al de nodige maatregelen. Breng een vochtwerende structuur aan in de muur en voorzie extra isolatie. Ook een bouwdroger kan het nodige vocht aan je huist onttrekken, zo ontvochtig je de bouwplaats op een efficiënte manier en voorkom je onheil in de toekomst. 

3. Let op in de keuken
Ook de keuken is een typische plaats waar lekken kunnen voorvallen. Breng preventief kitnaad aan tussen het aanrecht en de muur. Controleer deze naad ook geregeld en hou deze schoon. Ontstaat er schimmel of is de kitnaad helemaal aan het verkleuren, dan is vervanging noodzakelijk. 

4. Ventileer
Zet het raam open tijdens het douchen of activeer de ventilatie. Verlucht de slaap- en eetruimtes en laat de dampkamp voldoende lang aanstaan. Regen en koude zijn geen excuus om niet te verluchten. 

5. Regel het klimaat in huis
Zorg dat je de luchtvochtigheid in je woning in balans houdt. Deze varieert continu. In vochtige ruimtes kan een luchtontvochtiger zeker een meerwaarde betekenen. Denk daarbij aan het washok, de badkamer en de keuken. Deze luchtontvochtiger vangt de waterdampen op. 

Zorg er ook steeds voor dat je muren goed tegen vocht behandelt zijn. Er zijn uitstekende vochtwerende middelen te koop in de doe-het-zelfzaak. Onthou vooral dat problemen met vocht voorkomen vaak makkelijker is dan ze te bestrijden. Neem dus je voorzorgen!

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons