Rabobank: huis wordt aanschaf voor het leven

Dat er nu steeds minder mensen een nieuw huis kopen is geen trend van tijdelijke aard. Nederlanders zullen in de toekomst langer in hetzelfde koophuis blijven wonen en starters zullen vaker kiezen voor een huurhuis. Dat schreven economen van Rabobank vrijdag in een onderzoeksrapport over de woningmarkt.

Net als ook in andere landen het geval is, gaan Nederlanders hun huis weer meer zien als een aanschaf voor het leven, legt Rabo-econoom Danijela Piljic uit. 'Veel mensen verhuizen nu vaak zodra de levensomstandigheden veranderen, maar in bijvoorbeeld Duitsland passen mensen hun huis juist aan.'

Collega-onderzoeker Hans Stegeman benadrukt: 'Huizenkopers zien hun huis nu vooral als een investering en denken dat ze het binnen een aantal jaar weer kunnen verkopen. Dat gaat veranderen.'

Nu de huizenprijzen dalen, levert het verkopen van een huis ook steeds minder geld op. De onderzoekers denken verder dat het woningaanbod de komende jaren een stuk gevarieerder zal worden. Consumenten kunnen dan een huis kopen dat beter past bij hun persoonlijke wensen op de lange termijn.

Starters komen volgens Piljic momenteel nog vaak te vroeg in een koophuis terecht, omdat ze geen andere optie hebben. 'Particuliere huurprijzen zijn onbetaalbaar of de woningen zijn van lage kwaliteit en de wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn te lang. Starters worden de koopmarkt opgedreven terwijl ze aan de start van hun carrière liever eerst zouden willen huren totdat hun situatie stabieler is.'

De Rabobank-economen vinden daarom dat de overheid de komende jaren niet alleen de woningverkoop moet pushen. Het is volgens hen ook cruciaal om de particuliere huurmarkt te verbeteren zodat consumenten aan de hand van hun situatie kunnen kiezen voor kopen of huren.

Het verminderen van het aantal sociale huurwoningen is daarvoor essentieel, omdat het zo voor institutionele beleggers aantrekkelijker wordt om in de bouw van goede huurwoningen te investeren.

Bron:
Trouw.nl

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons