Projectontwikkelaars – hoe verstandig is kopen op plan?


Kopen op plan brengt soms risico’s met zich mee. Maar al te vaak zien de brochures er prachtig uit. Er wordt veel geld gestoken in het ontwikkelen van promotiemateriaal. De woningen of flats zien er in sommige gevallen soms beter uit dan in het echt. Veel hangt natuurlijk af van de projectontwikkelaar zelf die een correct eind product dient af te leveren. Daar staat tegenover dat de koper een gloednieuwe woning kan betrekken en de aannemer in enkele gevallen aansprakelijk kan stellen voor gebreken. Bij de overname van een bestaande woning kan dat ook maar zou je wel zeer grondig ieder detail moeten controleren om vast te stellen dat dat gebrek niet bij de koop is inbegrepen.
 
Een goede investering?
Voor kopers is kopen op plan (wanneer alles goed gaat en dat is gelukkig meestal het geval) veelal een goede investering. Als de koper goed zijn opties vergelijkt dan is de woning vaak al meer waard direct na oplevering. Natuurlijk zijn er altijd projecten waarbij er teveel wordt gevraagd voor woningen. Feit blijft dat u met nieuwbouw qua prijsontwikkeling vaak minder risico loopt dan bij een bestaande woning, waar vanwege ouderdom en slijtage regelmatig gebreken te zien zijn.

De wet- Breyne oftewel de woningbouwwet: wat u moet weten
Deze wet is ontstaan met de gedachte dat kopers maximale bescherming dienen te genieten als het gaat om zo’n risicovolle aankoop. De wet ontstond in de jaren zestig en zeventig. In die tijd werd er namelijk veel misbruik gemaakt van onwetende kopers. De wet heeft dan ook als doel kopers op plan maximaal te beschermen en streeft een volledige en correcte informatie-verstrekking na. Een aantal zaken dienen verplicht in de koopovereenkomst opgenomen te worden.
In de wet staat dat het voorschotbedrag maximaal 5% van de totale prijs mag bedragen, ook mag er pas om restantbetaling worden gevraagd als delen van het werk zijn opgeleverd. Opgeleverde zaken en betaalde materialen worden dan direct eigendom van de koper. De koopprijs is vooraf vastgesteld en hier van mag niet worden afgeweken. Tot slot is er een waarborgregeling en een strenge aansprakelijkheidsclausule. De informatieverstrekking dient altijd volledig te zijn.

Risico’s beperken voor de projectontwikkelaars
Vanuit het oogpunt van projectontwikkelaars gezien is het erg verstandig om woningen te verkopen voordat er ook maar iets gebouwd is. Hierdoor kunnen projecten makkelijker worden gefinancierd en loopt de ontwikkelaar en aannemer minder risico. Voor kopers is het voordeel dat projecten die anders niet gerealiseerd zouden kunnen worden nu toch werkelijkheid worden.

Bescherming tegen faillisement
In de huidige economische situatie is het niet ongebruikelijk dat een projectontwikkelaar soms failliet gaat. Als het gebouw nog niet helemaaf af is kunt u wellicht aanspraak maken op een zogenaamde voltooiingswaarborg. Indien u deze niet hebt ontvangen dan kunt u de koopovereenkomt zelfs verbreken. Met deze waarborg betaalt de bank u terug als het werk niet afgemaakt kan worden. In sommige gevallen krijgt u slechts de bouwsom terug.

Advies voor kopers
Soms kunnen de documenten en contracten zeer ongunstig zijn voor de koper en zal zowel aannemer als bouwbedrijf tot het randje van de wet gaan met allerlei bepalingen in de verschillende overeenkomsten. Laat daarom dus altijd alle papieren nakijken door een advocaat of notaris. Tot slot kan voor commerciële kopers een huurgarantie worden afgesproken Maar, niets is voor niets en vaak is deze garantie al wel doorberekend in de verkoopprijs.

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons