Maak je tuin klaar voor het nieuwe seizoen

Dankzij de zachte voorjaarstemperaturen heeft de natuur dit jaar een kleine voorsprong genomen. De tuinen leven volledig op. De tuinliefhebbers kunnen hun hart al enkele weken ophalen. Ook voor wie minder groene vingers heeft, maar toch van een mooie tuin wil genieten is er werk aan de winkel. Een overzicht.

Afgestorven materiaal verwijderen
De eerste taak is het verwijderen van afgestorven planten en materiaal. Maar daarna waar mogelijk de grond los. Zo zorg je voor meer zuurstof in de bodem. Overweeg ook of het zinvol is om te bemesten.

Gazon
Ook het gazon kan in het voorjaar meststoffen gebruiken. Ga voor het bemesten wel even na of het nodig is om te ontmossen. Het is een misverstand dat ontmossen jaarlijks moet gebeuren. Wanneer er geen of niet veel mos tussen het gras staat, is dit karwei overbodig. Werk verder de grasboorden bij, zodat ze opnieuw mooi strak ogen. En maai vanaf nu wekelijks het gazon.

Borstelen maar
Het lijkt banaal, maar het grondig borstelen van verhardingen is zinvol. Gebruik een borstel met harde haren en probeer alle aarde weg te nemen. Zo vermijd je dat (onkruid)zaden er kunnen kiemen. Regelmatig borstelen is overigens even effectief als sproeistoffen gebruiken. 

IJsheiligen
Wacht met planten van eenjarigen tot na de ijsheiligen, de boerenwijsheid indachtig. De naamdagen van deze heiligen vallen tussen 11 en 15 mei. Na deze periode is de kans op nachtvorst heel miniem.

Planten
Plant dahlia’s en andere bolplanten die in de zomer en het najaar bloeien. Ook de bloembakken en potten voor balkons en terrassen kun je al vullen en voorbereiden voor hun buitenverblijf. Snoei de rozen.

De moestuin , Wil je mee zijn in de tuintrend en je eigen groenten kweken, dan is het nu het moment om de basis te leggen. - Bereid de grond voor. Meng gedroogde mest, organische mest of compost met de bodem terwijl je deze omspit.
- In april kun je al de eerste groenten in volle grond zaaien: wortelen, radijs, spinazie, kervel, erwten, kool, bieten, pastinaak of raap
- Komkommer, courgette of basilicum zaai je nog onder glas
- Uien en aardappelen mogen nu ook in volle grond geplant 

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons