Maak je tuin klaar voor het nieuwe seizoen

Dankzij de zachte voorjaarstemperaturen heeft de natuur dit jaar een kleine voorsprong genomen. De tuinen leven volledig op. De tuinliefhebbers kunnen hun hart al enkele weken ophalen. Ook voor wie minder groene vingers heeft, maar toch van een mooie tuin wil genieten is er werk aan de winkel. Een overzicht.

Afgestorven materiaal verwijderen
De eerste taak is het verwijderen van afgestorven planten en materiaal. Maar daarna waar mogelijk de grond los. Zo zorg je voor meer zuurstof in de bodem. Overweeg ook of het zinvol is om te bemesten.

Gazon
Ook het gazon kan in het voorjaar meststoffen gebruiken. Ga voor het bemesten wel even na of het nodig is om te ontmossen. Het is een misverstand dat ontmossen jaarlijks moet gebeuren. Wanneer er geen of niet veel mos tussen het gras staat, is dit karwei overbodig. Werk verder de grasboorden bij, zodat ze opnieuw mooi strak ogen. En maai vanaf nu wekelijks het gazon.

Borstelen maar
Het lijkt banaal, maar het grondig borstelen van verhardingen is zinvol. Gebruik een borstel met harde haren en probeer alle aarde weg te nemen. Zo vermijd je dat (onkruid)zaden er kunnen kiemen. Regelmatig borstelen is overigens even effectief als sproeistoffen gebruiken. 

IJsheiligen
Wacht met planten van eenjarigen tot na de ijsheiligen, de boerenwijsheid indachtig. De naamdagen van deze heiligen vallen tussen 11 en 15 mei. Na deze periode is de kans op nachtvorst heel miniem.

Planten
Plant dahlia’s en andere bolplanten die in de zomer en het najaar bloeien. Ook de bloembakken en potten voor balkons en terrassen kun je al vullen en voorbereiden voor hun buitenverblijf. Snoei de rozen.

De moestuin , Wil je mee zijn in de tuintrend en je eigen groenten kweken, dan is het nu het moment om de basis te leggen. - Bereid de grond voor. Meng gedroogde mest, organische mest of compost met de bodem terwijl je deze omspit.
- In april kun je al de eerste groenten in volle grond zaaien: wortelen, radijs, spinazie, kervel, erwten, kool, bieten, pastinaak of raap
- Komkommer, courgette of basilicum zaai je nog onder glas
- Uien en aardappelen mogen nu ook in volle grond geplant 


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag