Dit kan je doen als de verkoper gebreken camoufleerde

Het gebeurt wel eens dat de verkoper van een onroerend goed gebreken aan het pand camoufleert door bv. nog snel een laag verf aan te brengen of door ergens een omkasting te plaatsen. Wat kan je dan doen?

Kijk in de overeenkomst

De verkoper van een onroerend goed moet je in principe garantie geven voor eventuele verborgen gebreken aan het pand. In de meeste overeenkomsten staat echter een bepaling dat de verkoper geen zo’n garantie geeft. Een uitzondering bestaat voor gebreken die de verkoper kende maar die hij verzweeg. Als koper zal je bij een discussie het bewijs moeten leveren dat de verkoper het gebrek kende. Dat kan je bv. doen als je kan aantonen dat hij het camoufleerde.

Ontbinding

Is het gebrek dat verzwegen wordt ernstig dan kan je als koper eventueel de nietigheid of de ontbinding van de overeenkomst vragen. Je kan dan zeggen dat er sprake is van een verborgen gebrek waarvan de verkoper op de hoogte was of van bedrog. Wordt die vordering ingewilligd, dan wordt de koop ongedaan gemaakt en krijg je je geld terug. Bovenop kan je eventueel een schadevergoeding vragen.

En bij kleinere gebreken?

Is er sprake van een kleiner gebrek, dan kan je eventueel een prijsvermindering vragen of een schadevergoeding voor de kosten die je hebt om het gebrek te (laten) herstellen, voor eventueel mingenot en eventueel ook voor een blijvende minwaarde.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons