Woonbonus: bouwgrond moet eind 2016 bewoond zijn

De nieuwe woonbonus brengt niet alleen een rush op woningen te weeg, maar zorgt ook voor heel wat onduidelijkheid bij kandidaat-kopers en –bouwers. De Confederatie van Immoberoepen brengt enkele belangrijke punten onder de aandacht.

Overgangsmaatregel?
Op 1 januari 2015 is de nieuwe regeling voor de woonbonus van kracht. Iedereen die vanaf die datum zijn akte laat verlijden, valt onder de nieuwe regeling. Dat was voor heel wat kopers niet duidelijk. Om dat probleem te verhelpen, bepleit de sectorvereniging een overgangsmaatregel. De Vlaamse overheid moet zich hier nog over uitspreken.

Bewoning voor 31 december 2016
Zoals het systeem tot nu toe bestaat, kan je niet van een fiscale aftrek genieten voor een lening die exclusief dient om de aankoop van een bouwgrond te financieren. Wel kan je van de woonbonus gebruik maken wanneer je een lening sluit voor zowel de aankoop van bouwgrond als voor de bouwwerken. Dus wie in 2014 nog een akte verleden krijgt voor zo’n gecombineerd krediet, valt binnen het huidige systeem van de woonbonus. Dit echter wel op voorwaarde dat je voor 31 december 2016 de woning betrekt.

Om te kunnen genieten van de woonbonus moet de belastingplichtige de woning steeds uiterlijk op 31 december van het ontleningsjaar betrekken. Indien dit echter niet mogelijk is door de stand van de bouwwerken, dan wordt twee jaar respijt verleend. Wie nu dus bouwgrond koopt en op de huidige woonbonus wil kunnen rekenen, moet dit jaar de akte nog verleden krijgen en vervolgens de nieuw opgetrokken woning voor 31 december 2016 bewonen.

Bron:
CIB

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons