Woonbonus: bouwgrond moet eind 2016 bewoond zijn

De nieuwe woonbonus brengt niet alleen een rush op woningen te weeg, maar zorgt ook voor heel wat onduidelijkheid bij kandidaat-kopers en –bouwers. De Confederatie van Immoberoepen brengt enkele belangrijke punten onder de aandacht.

Overgangsmaatregel?
Op 1 januari 2015 is de nieuwe regeling voor de woonbonus van kracht. Iedereen die vanaf die datum zijn akte laat verlijden, valt onder de nieuwe regeling. Dat was voor heel wat kopers niet duidelijk. Om dat probleem te verhelpen, bepleit de sectorvereniging een overgangsmaatregel. De Vlaamse overheid moet zich hier nog over uitspreken.

Bewoning voor 31 december 2016
Zoals het systeem tot nu toe bestaat, kan je niet van een fiscale aftrek genieten voor een lening die exclusief dient om de aankoop van een bouwgrond te financieren. Wel kan je van de woonbonus gebruik maken wanneer je een lening sluit voor zowel de aankoop van bouwgrond als voor de bouwwerken. Dus wie in 2014 nog een akte verleden krijgt voor zo’n gecombineerd krediet, valt binnen het huidige systeem van de woonbonus. Dit echter wel op voorwaarde dat je voor 31 december 2016 de woning betrekt.

Om te kunnen genieten van de woonbonus moet de belastingplichtige de woning steeds uiterlijk op 31 december van het ontleningsjaar betrekken. Indien dit echter niet mogelijk is door de stand van de bouwwerken, dan wordt twee jaar respijt verleend. Wie nu dus bouwgrond koopt en op de huidige woonbonus wil kunnen rekenen, moet dit jaar de akte nog verleden krijgen en vervolgens de nieuw opgetrokken woning voor 31 december 2016 bewonen.

Bron:
CIB

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons