Welk btw-regime voor aan- of verkoop?

Wanneer je een huis koopt, moet je doorgaans registratierechten betalen, in de volksmond ook wel 'schrijfgeld' genoemd. Die bedragen 10 % in Vlaanderen en 12,5 % in het Brussels Gewest en Wallonië. Maar als je een nieuwe woning wil kopen, dan hangt het van de verkoper af of dat al dan niet met toepassing van het btw-regime (21 %) is. De verkoper heeft dus de keuze om die nieuwe woning met btw te verkopen, tenzij hij er beroepshalve toe verplicht is. Hoe zet je dergelijke afspraken op papier? Met ons gratis typedocument! Eerst overlopen we samen met advocatenkantoor Monard-D'Hulst de belangrijkste punten.

Btw-regime voor 'nieuwe' woningen
De keuze om al dan niet met toepassing van het btw-regime te verkopen, moet uitdrukkelijk in de onderhandse verkoopovereenkomst vermeld worden. Het btw-regime is enkel van toepassing op nieuwe woningen.

Wat is 'nieuw'?
De ouderdom van een pand wordt bepaald door de eerste ingebruikneming. Dat is de datum waarop zij voor de eerste maal bewoond of gebruikt werd voor beroepsdoeleinden of privégebruik. Een woning is 'nieuw' wanneer ze uiterlijk op 31 december van het tweede jaar volgend op het jaar van de eerste ingebruikneming of de eerste inbezitneming wordt geleverd. Wanneer de koper btw betaalt, is hij geen registratierechten voor het gebouw meer verschuldigd. Registratierechten blijven wel nog verschuldigd op de bouwgrond. - ecohuis[ Foto: ecohuis ]Wanneer de koper btw betaalt, is hij geen registratierechten voor het gebouw meer verschuldigd. Registratierechten blijven wel nog verschuldigd op de bouwgrond.

Registratierechten
Wanneer de koper btw betaalt, is hij geen registratierechten voor het gebouw meer verschuldigd. Registratierechten blijven wel nog verschuldigd op de bouwgrond. Indien het gaat om een nieuwe woning onder het btw-stelsel (bijvoorbeeld sleutel-op-de-deurwoningen) moet je op de grond 10 % registratierechten betalen en op de woning (de constructie) 21 % btw als je hiervoor kiest.

Uitzondering!
Vanaf 1 januari 2011 heft België op aandringen van de Europese Commissie niet langer 10 % registratierechten op de grond bij een nieuwbouwflat, maar ook 21 % btw. Vanaf 1 januari 2011 is de verkoop van een nieuw gebouw volledig onderworpen aan btw. Niet alleen op het gebouw, maar ook op de bijhorende grond is er dan btw verschuldigd (21 %).

De verkoop van een terrein (met een nieuw gebouw) is niet meer onderworpen aan registratierechten. Wel dienen hiervoor drie cumulatieve voorwaarden vervuld te zijn: - er is een toelating om op de grond te bouwen en er wordt een gebouw opgericht dat verkocht wordt met btw; - de grond en het gebouw worden door ééndezelfde persoon verkocht; - de grond wordt tegelijk met het gebouw overgedragen. 

Als niet aan deze drie cumulatieve voorwaarden is voldaan, betaal je gewoon registratierechten op de aankoop van het terrein. 

Bron:
Livios.be

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons