Wat als… er geen plaatsbeschrijving is gebeurd?

Wanneer je ergens een woning gaat huren, of je wil je woning verhuren, dan wordt er verondersteld dat je samen met de tegenpartij een plaatsbeschrijving opmaakt. Althans, dat zou sinds 2008 verplicht moeten zijn. Zou, want zelfs bijna 10 jaar later heeft niet iedereen die een woning (ver)huurt een exemplaar van de plaatsbeschrijving in de lade thuis liggen.

Recentelijk ben ik verhuisd, voor de eerste keer. Ik huur ergens een geweldig appartement en heb uiteraard mijn exemplaar van de plaatsbeschrijving netjes bewaard. Maar toen een kennis over bepaalde verbouwingswerken sprak in haar huurwoning, vroeg ik haar hoe het dan zat met de plaatsbeschrijving. “Wij hebben geen plaatsbeschrijving gedaan toen we introkken.” Hoezo? En vooral, wat nu? 

Waarom heb je een plaatsbeschrijving nodig?
Eerst en vooral; waarom is zo’n plaatsbeschrijving best nodig? Wel, wanneer je een woning wil (ver)huren wordt er eerst een plaatsbeschrijving opgemaakt. Dat is een document waarbij de huurder en de verhuurder neerpennen hoe de woning er voor aanvang uitziet tot in de allerdiepste details. Waar voor jou de plaatsbeschrijving de aanvang van je huurperiode betekent, is dezelfde plaatsbeschrijving het einde van de huurperiode van je voorganger. Zo gaat de verhuurder na in welke mate de staat van de woning is gewijzigd (lees: schade) ten opzichte van de start van het huurcontract. Dat gebeurt ook wanneer jij de woning nadien wenst te verlaten. Om achteraf discussies te vermijden, is het voor zowel huurder als de verhuurder aan te raden te noteren welke schade er al is bij het begin van de huurperiode weer.

Wat als een plaatsbeschrijving niet is gebeurd?
Is er sprake van grote schade, maar heb je als verhuurder bij aanvang van het huurcontract (of tot een maand later) geen plaatsbeschrijving opgetekend, dan is het ontzettend moeilijk om te bewijzen in hoeverre deze woning beschadigd werd door de huurder in kwestie. Wanneer er namelijk geen gedetailleerde plaatsbeschrijving opgemaakt werd, kan ervan uit worden gegaan dat de woning zich in dezelfde staat bevindt als bij aanvang van het huurcontract. Sta je dan als verhuurder machteloos wanneer je dit bent ‘vergeten’? Nou nee, niet meteen. Kan je aantonen dat de woning in een uitstekende staat was op het moment van de sleuteloverdracht? Dan is het aan de rechter om het pleit in jouw voordeel te beslechten. Indien niet, dan kan het voor jou als verhuurder weleens lastig worden.

Moraal van het verhaal: altijd een plaatsbeschrijving opnemen! 

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons