Uw verzekeraar op de hoogte brengen of niet bij een renovatie?

Renoveert u uw woning? Neem dan ook de woningverzekering onder de loep en laat die, indien nodig, aanpassen. Anders dreigt een onderverzekering.

Niemand wordt wild van de gedachte zijn verzekeringspolissen eens te doorploegen. Toch is dat meer dan interessant als u uw woning renoveert. Neemt door de renovatiewerken de waarde van uw woning toe, dan is het wellicht noodzakelijk om uw woningverzekering (beter bekend als de brandverzekering) aan te passen.

De verzekeraars drukken hun klanten op het hart hen op de hoogte te brengen bij alle werken of aanpassingen die de waarde van een woning doen toenemen. Denk aan het vergroten van de volumes, het bijbouwen van een extra ruimte of het plaatsen van een luxueuze badkamer. Zo kan de verzekeraar het risico en de te verzekeren waarde juist inschatten.

Bij het bepalen van de premie berekenen de verzekeraars de nieuwwaarde van een goed. Dat is het bedrag dat nodig is om uw woning opnieuw te bouwen. Die nieuwwaarde wordt bepaald aan de hand van een reeks vragen over het bouwjaar, het aantal gevels, het aantal ruimtes, de bewoonbare oppervlakte en de gebruikte materialen. Op basis van de antwoorden legt de verzekeraar de nieuwwaarde vast voor uw woning, zodat u voldoende verzekerd bent. Als de waarde van uw woning echter toeneemt en u dat niet meldt, riskeert u onderverzekerd te zijn. Als er zich een schadegeval voordoet en de woning niet langer overeenstemt met wat u destijds hebt opgegeven, zal de verzekeringsmaatschappij de evenredigheidsregel toepassen. Dat houdt in dat de verzekeraar u maar een beperkt bedrag zal uitkeren. Voorbeeld

Jan en Myriam hebben jaren geleden een brandverzekering afgesloten. De nieuwwaarde van hun woning werd toen op 250.000 euro geschat. Ze voerden evenwel een reeks renovatiewerken uit, waardoor de waarde van hun woning met 50.000 euro is toegenomen. Onlangs leden ze door een kortsluiting voor 20.000 euro schade.

De verzekeraar zal de vergoeding waarop Jan en Myriam recht hebben, volgens de volgende formule berekenen:
 20.000 x 250.000/300.000 = 16.667 euro.

Eigenlijk is het huis van Jan en Myriam dan nog maar verzekerd voor 83 procent van zijn waarde. Willen ze de geleden schade volledig herstellen, dan komen ze ruim 3.300 euro tekort.

1. WERKEN DIE U MOET MELDEN AAN UW VERZEKERAAR
Het is dus van het grootste belang om uw verzekeraar op de hoogte te brengen als u aanpassingswerken laat uitvoeren. Al moet u niet alle werken melden: een aanpassing van de bestaande woningverzekering (en dus van de premie) is nodig als de werken leiden tot een toename van de bewoonbare oppervlakte of bij structuur- of dakwerken. Denk aan het bijbouwen van slaapkamers op de zolderverdieping of de vervanging van een plat dak door een zadeldak. U doet er ook goed aan uw verzekeraar te verwittigen als u zonnepanelen plaatst, een carport bouwt of een zwembad in de tuin aanlegt.

2. WERKEN DIE U NIET MOET MELDEN AAN UW VERZEKERAAR
Andere werken hoeft u niet te melden: schilderwerken, het plaatsen van dubbele beglazing, het vernieuwen van de elektrische installatie of het vervangen van een badkamer of keuken, tenzij u bij het vernieuwen van uw badkamer of keuken resoluut voor een luxeuitvoering gaat.

Bij twijfel neemt u het best contact op met uw makelaar, agent of verzekeringsmaatschappij. Een eenvoudig telefoontje kan voorkomen dat u nadien op de blaren zit. Het volstaat dat u de verzekeraar verwittigt als de werken achter de rug zijn. U hebt wel even de tijd om de brandpolis van onder het stof te halen.

Meer info: www.ABCverzekering.be, de consumentensite van Assuralia.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons