Verwarmen met biomassa

In onze aanhoudende zoektocht om fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbare energiebronnen hebben we ook biomassa ontdekt als optie. Wat is het en welke mogelijkheden biedt het in de woning?

Biomassa is een verzameling van organische, plantaardige en dierlijke materialen die gebruikt kunnen worden als energiebron voor groene elektriciteit, groene warmte en biobrandstoffen. We denken daarbij vooral aan hout, industrieel houtafval, afval uit de landbouw – stro, mest, … - huishoudelijk groenafval en afval uit de voedingsindustrie.

Hoe werkt het?
De energetische opwaardering van biomassa gebeurt hoofdzakelijk via verbranding. Een deel van de geproduceerde warmte kan via stoom of een motor omgezet worden in mechanische energie. Wanneer die motor of een stoomturbine gekoppeld worden aan een generator is er elektriciteitsproductie. Wanneer we biomassa willen gebruiken om warmte te produceren in de woning, wordt de grondstof herwerkt tot blokken, pellet of schijven of tot gas (biogas of biomethaan).

Voordelen
- Biomassa is een hernieuwbare brandstof die overal ter wereld voorkomt
- Ze is CO2-neutraal, aangezien de hoeveelheid CO2 die bij de verwerking vrijkomt, tijdens de levensduur van de planten werd opgenomen via fotosynthese
- In theorie draagt het gebruik van biomassa niet bij tot de opwarming van de aarde, op voorwaarde dat men de gekapte bossen opnieuw aanplant
- In tegenstelling tot de fossiele brandstoffen – die grotendeels afkomstig zijn uit Rusland en het Midden-Oosten – is biomassa een lokale brandstof. Er is dus geen transport over grote afstanden nodig, waardoor de kosten beperkt blijven
- Biomassa verlaagt onze afhankelijkheid van andere landen en verbetert onze eigen energievoorziening. 

Hoe gebruik ik thuis biomassa?
Het meest voor de hand liggend voor thuisgebruik zijn hout of pellets. Ze zijn niet alleen een groende brandstof voor de haard, maar ook voor de cv-haard of de centrale verwarming. Op die manier kun je zowel warmte als warm water produceren met biomassa. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de opslagmogelijkheid voor het hout of de pellets. Bestudeer die grondig – in overleg met een ervaren leverancier – voordat je de knoop doorhakt.

Wat kost dat?
Kies je voor een automatische cv-installatie met pellets als brandstof en een vermogen van 25kW dan moet je rekenen op een investering tussen de 7.000 en 10.000 euro. Voor een kachel met dezelfde brandstof kijk je tegen een investering van 3.000 tot 6.000 euro aan, afhankelijk van het vermogen en de gewenste opties. De verbruikskosten voor de brandstof liggen op ongeveer de helft van de kosten voor stookolie.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons