Vergunningen voor nieuwbouw op laagste peil sinds 1998

In juli zijn in België 1.305 bouwvergunningen voor nieuwbouw woongebouwen toegekend. Het gaat om het laagste peil sinds februari 1998 (in januari 1998 waren het er 1.099). Dat blijkt uit statistieken van de FOD Economie.

Het aantal vergunningen voor nieuwbouw woningen (een gebouw kan meerdere woningen omvatten, nvdr.) ligt met 2.717 op het laagste peil sinds maart 1998 (in februari 1998 waren het er 2.306).

De dalende trend in het aantal vergunningen dat toegekend wordt is dan weer niet merkbaar bij de vergunningen voor renovaties van woongebouwen. Ook in aantal vergunningen voor nieuwbouw en renovatie in de niet-residentiële bouw is geen trendbreuk merkbaar.

Dat het aantal toegekende vergunningen voor nieuwbouw woongebouwen in juli gedaald is naar het laagste peil sinds februari 1998, is 'niet verrassend', zegt de Confederatie Bouw maandag in een reactie.

De daling van het aantal vergunningen in juli is volgens de Confederatie Bouw een logisch gevolg, nadat ze eind 2013 en begin 2014 gestegen waren (met een piek in april 2014) wegens een anticipatie-effect in Vlaanderen. Veel kandidaat-bouwers hebben hun bouwaanvraag immers vervroegd ingediend om de meerkost van nieuwe energienormen vanaf 1 januari dit jaar te vermijden.

"De daling die we nu zien zegt bijgevolg niets over de werkelijke evolutie van de vraag", luidt het. De Confederatie Bouw benadrukt wel dat aannemers pessimistisch gestemd zijn. 

Bron:
Trends

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons