Vastgoedmakelaars volgen nieuw online platform van notarissen met argusogen


Raadsman of concurrent? 

De Belgische notarissen stelden deze week Notaclick voor, een online platform om vastgoed te kopen en te verkopen. De Belgische vastgoedmakelaars volgen het initiatief alvast met argusogen en hopen dat elk commercieel aspect achterwege blijft.

Volgens de notarissen is Notaclick een online voortzetting van de openbare verkopingen die ze al jaren organiseren in verkoopzalen en cafés. Bedoeling van het notariaat zou alvast zijn om de openbare verkopen een stuk toegankelijker te maken voor een breder publiek.

De vastgoedmakelaars evalueren het concept grondig. ‘Dit nieuwe initiatief verlaat de klassieke visie op een openbare verkoop, onder meer door de biedingsmogelijkheden en -termijnen uit te breiden’, aldus BIV-voorzitter Luc Machon. ‘Men kan zich echter niet van de indruk ontdoen dat notarissen steeds meer hun klassieke rol als onafhankelijk regulator binnen het rechtsverkeer verlaten en een commerciële weg inslaan.’

De vastgoedmakelaars benadrukken alvast dat het voor de Belgische notarissen, zowel direct als indirect, verboden is om commerciële activiteiten uit te oefenen. ‘De grens tussen wat commercieel is en wat niet, is soms flinterdun. Maar ze moet wel gerespecteerd worden’, concludeert Machon. Het BIV zal in elk geval het voorliggende initiatief gedegen analyseren.

 

Gerelateerde artikels

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

<div>Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?</div>
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer

Moet je successierechten betalen op de gezinswoning als je partner sterft?

Je bent samen met je echtgenoot of samenwonende partner eigenaar van een woning waarin je ook woont. Moet je daarop dan successierechten betalen als je partner zou komen te overlijden? En gelden er verschillende regels in Vlaanderen, Wallonië en Brussel?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons