Vastgoedmakelaars volgen nieuw online platform van notarissen met argusogen


Raadsman of concurrent? 

De Belgische notarissen stelden deze week Notaclick voor, een online platform om vastgoed te kopen en te verkopen. De Belgische vastgoedmakelaars volgen het initiatief alvast met argusogen en hopen dat elk commercieel aspect achterwege blijft.

Volgens de notarissen is Notaclick een online voortzetting van de openbare verkopingen die ze al jaren organiseren in verkoopzalen en cafés. Bedoeling van het notariaat zou alvast zijn om de openbare verkopen een stuk toegankelijker te maken voor een breder publiek.

De vastgoedmakelaars evalueren het concept grondig. ‘Dit nieuwe initiatief verlaat de klassieke visie op een openbare verkoop, onder meer door de biedingsmogelijkheden en -termijnen uit te breiden’, aldus BIV-voorzitter Luc Machon. ‘Men kan zich echter niet van de indruk ontdoen dat notarissen steeds meer hun klassieke rol als onafhankelijk regulator binnen het rechtsverkeer verlaten en een commerciële weg inslaan.’

De vastgoedmakelaars benadrukken alvast dat het voor de Belgische notarissen, zowel direct als indirect, verboden is om commerciële activiteiten uit te oefenen. ‘De grens tussen wat commercieel is en wat niet, is soms flinterdun. Maar ze moet wel gerespecteerd worden’, concludeert Machon. Het BIV zal in elk geval het voorliggende initiatief gedegen analyseren.

 


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag