Vastgoedmakelaars tevreden met voorstel CD&V om verhoogde huurwaarborg

Volgens de vereniging biedt twee maanden huurwaarborg onvoldoende garanties voor private verhuurders, wanneer ze bijvoorbeeld worden geconfronteerd met huurschade en/of huurachterstal. CIB Vlaanderen en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) zijn dan ook bijzonder tevreden met het voorstel van CD&V om het evenwicht tussen huurders en verhuurders opnieuw te herstellen en de huurwaarborg weer op te trekken naar drie maanden.

In 2007 werd de huurwaarborg teruggebracht van drie naar twee maanden, maar in de praktijk biedt dit vaak onvoldoende garanties. Dit bijvoorbeeld wanneer private huurders in aanraking komen met problematische huurders. De verliezen die dan geleden worden, kunnen nauwelijks of niet gecompenseerd worden met twee maanden huurwaarborg.

Ook de Belgische Vastgoedmakelaars zijn blij met het voorstel van CD&V om de huurwaarborg op te trekken. Ze stellen namelijk vast dat de huurwaarborg op dit moment voor alle verhuurders een knelpunt is. Dikwijls beschikken de, typisch iets oudere, private verhuurders niet over de veerkracht om conflicten als huurachterstal en huurschade te dragen. De gevolgen hiervan laten zich al geruime tijd voelen op de private huurmarkt, waar de aanbodzijde langzaam afkalft en verhuurders veel selectiever worden bij het zoeken naar een huurder.

Met het verhogen van de huurwaarborg wijzen het CIB Vlaanderen het BIV er op dat de private huurders opnieuw iets meer zullen gerustgesteld zijn en dat de vrije huurmarkt opnieuw meer zuurstof kan krijgen. De regionalisering van de woninghuurwetgeving in 2014 kan daarvoor een belangrijk aanknopingspunt zijn.

Een minimum volgens de sector
Volgens de vastgoedsector is drie maanden huurwaarborg het minimum. Toch is de sector zich er ook van bewust dat het voor sommige huurders niet altijd even makkelijk is om bij intreding drie maanden huur te voorzien, maar dit mag volgens de sector niet verhinderen dat het evenwicht in de huurwetgeving hersteld wordt. Om dit toch beter haalbaar te maken voor sommige huurders, suggereert de Vlaamse makelaardij om bij een verhoging van de huurwaarborg te voorzien in een meer omvangrijk stelsel van huursubsidies en een sterkere installatiepremie. De huursubsidie omvat vandaag naast een periodieke ondersteuning ook een éénmalige installatiepremie die het bedrag van drie maanden huursubsidies omvat. Deze premie kan worden verhoogd om een huurwaarborg van drie maanden toch betaalbaar te houden. 

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons