Vastgoedmakelaars tevreden met voorstel CD&V om verhoogde huurwaarborg

Volgens de vereniging biedt twee maanden huurwaarborg onvoldoende garanties voor private verhuurders, wanneer ze bijvoorbeeld worden geconfronteerd met huurschade en/of huurachterstal. CIB Vlaanderen en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) zijn dan ook bijzonder tevreden met het voorstel van CD&V om het evenwicht tussen huurders en verhuurders opnieuw te herstellen en de huurwaarborg weer op te trekken naar drie maanden.

In 2007 werd de huurwaarborg teruggebracht van drie naar twee maanden, maar in de praktijk biedt dit vaak onvoldoende garanties. Dit bijvoorbeeld wanneer private huurders in aanraking komen met problematische huurders. De verliezen die dan geleden worden, kunnen nauwelijks of niet gecompenseerd worden met twee maanden huurwaarborg.

Ook de Belgische Vastgoedmakelaars zijn blij met het voorstel van CD&V om de huurwaarborg op te trekken. Ze stellen namelijk vast dat de huurwaarborg op dit moment voor alle verhuurders een knelpunt is. Dikwijls beschikken de, typisch iets oudere, private verhuurders niet over de veerkracht om conflicten als huurachterstal en huurschade te dragen. De gevolgen hiervan laten zich al geruime tijd voelen op de private huurmarkt, waar de aanbodzijde langzaam afkalft en verhuurders veel selectiever worden bij het zoeken naar een huurder.

Met het verhogen van de huurwaarborg wijzen het CIB Vlaanderen het BIV er op dat de private huurders opnieuw iets meer zullen gerustgesteld zijn en dat de vrije huurmarkt opnieuw meer zuurstof kan krijgen. De regionalisering van de woninghuurwetgeving in 2014 kan daarvoor een belangrijk aanknopingspunt zijn.

Een minimum volgens de sector
Volgens de vastgoedsector is drie maanden huurwaarborg het minimum. Toch is de sector zich er ook van bewust dat het voor sommige huurders niet altijd even makkelijk is om bij intreding drie maanden huur te voorzien, maar dit mag volgens de sector niet verhinderen dat het evenwicht in de huurwetgeving hersteld wordt. Om dit toch beter haalbaar te maken voor sommige huurders, suggereert de Vlaamse makelaardij om bij een verhoging van de huurwaarborg te voorzien in een meer omvangrijk stelsel van huursubsidies en een sterkere installatiepremie. De huursubsidie omvat vandaag naast een periodieke ondersteuning ook een éénmalige installatiepremie die het bedrag van drie maanden huursubsidies omvat. Deze premie kan worden verhoogd om een huurwaarborg van drie maanden toch betaalbaar te houden. 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons