Vastgoedmakelaars hebben een identificatieplicht

Wist je dat vastgoedmakelaars hun klanten en de eventuele lasthebbers moeten identificeren? Meer nog: ze moeten hun identiteit controleren aan de hand van een bewijsstuk, met name een kopie die minstens vijf jaar bewaard moet worden.

De identificatie omvat: naam, voornaam, geboortedatum en geboorteplaats. In de mate van het mogelijke moet tevens relevante informatie worden ingewonnen over het adres van de geïdentificeerde persoon. Voor o.m. vennootschappen gaat het om de maatschappelijke naam en de zetel van de rechtspersoon, de bestuurders en de kennis van de bepalingen omtrent de bevoegdheid verbintenissen aan te gaan voor de rechtspersoon of de trust.

Wanneer de klant niet voor eigen rekening handelt of er daarover twijfel is – of wanneer de cliënt een rechtspersoon of trust is – moet de vastgoedmakelaar alle redelijke maatregelen treffen om de personen te identificeren voor de verrichting echt wordt gevoerd. Indien je als vastgoedmakelaar de identificatieplicht niet kan nakomen, vraagt de antiwitwascel (CFI) de zakenrelatie stop te zetten. In dat geval moet de CFI trouwens automatisch worden ingelicht. 

Bron:
Biv.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons