Stijgt het kadastraal inkomen als je verbouwt?

Je doet allerhande verbouwingswerken aan je woning. Maar wat gebeurt er dan met het kadastraal inkomen daarvan? Blijft dat hetzelfde of gaat dit omhoog?

Het kadastraal inkomen van je onroerend goed bepaalt hoeveel onroerende voorheffing je jaarlijks betaalt. Bovendien is het kadastraal inkomen van belang voor het bepalen van het onroerend inkomen waarop je wordt belast in de personenbelasting.

Aangifte doen

Als je een woning of appartement verbouwt, moet je daarvan aangifte doen. Je moet dat doen binnen de dertig dagen na de voltooiing van de werken. Hiervoor gebruik je een formulier dat je kan downloaden via deze site. Als je geen aangifte doet, riskeer je sancties. Meer bepaald loop je dan het risico administratief en zelfs strafrechtelijk te worden beboet.

Herzien

Na de verbouwing van je pand kan het kadastraal inkomen daarvan wel degelijk herzien worden. Het herschatte kadastraal inkomen wordt aan jou meegedeeld via een aangetekende brief.

Bezwaar aantekenen

Als je het niet eens bent met het herziene kadastraal inkomen, dan kan je bezwaar aantekenen. Opdat je bezwaar ontvankelijk zou zijn, moet je het indienen binnen een termijn van 2 maanden vanaf de datum van betekening van het kadastraal inkomen. Je moet het bezwaar doen via een aangetekende brief waarin je een tegenvoorstel moet doen. Je moet dus het KI vermelden dat je zelf voorstelt.

Vervolgens kan er een minnelijke schikking met jou getroffen worden. Lukt dat niet dan kan je in onderling akkoord met de administratie 1 of 3 scheidsrechter(s) aanwijzen, dan wel de aanwijzing van 1 of 3 scheidsrechter(s) vragen aan de rechtbank.

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons