Steden op zoek naar jonge gezinnen

Meer mensen naar de stad krijgen. Het zal moeten als we willen voorkomen dat Vlaanderen helemaal vol wordt gebouwd. De dertigers met kroost blijken de moeilijkste doelgroep.

Tegen 2030 komen er 600.000 Vlamingen bij. Daardoor zullen er ook 330.000 extra wooneenheden nodig zijn. Huisvesten we de bevolkingsaanwas volgens de oude patronen dan raakt het gehele gebied tussen Brussel, Gent, Antwerpen en Leuven – de Vlaamse Ruit – helemaal dichtgemetseld. Mechels burgemeester Bart Somers is daarom een grote pleitbezorger van het idee om mensen naar de stad te lokken en er te houden. 

Hoe doe je dat?
Uit onderzoek blijkt dat de top drie van de redenen waarom gezinnen wegvluchten uit de stad zijn: een gebrek aan groen, de verkeersdrukte en het tekort aan betaalbare gezinswoningen met een tuin.

Het tij wordt gekeerd door de aanleg van parkjes, collectieve tuintjes, voorzieningen voor voetgangers en fietsers, autoluwe straten. De meeste steden hebben daar de jongste jaren in geïnvesteerd en uit de cijfers blijkt ook dat de stadsvlucht gestuit is.

Maar er is een maar: ‘We slagen er wel in de twintigers te lokken, maar als die twee kinderen krijgen vertrekken ze weer, als dertigers, naar de rand’, schetst de Mechelse burgemeester. ‘Het zijn die tweeverdieners uit de middenklasse die een stad nodig heeft.’

Nog plek?
Er liggen in Vlaanderen nog meer dan 40.000 hectare onbebouwde percelen in woongebieden, goed voor 600.000 woonmogelijkheden. Maar slechts 20 procent van de beschikbare oppervlakte bevindt zich in de steden. De rest vind je in het buitengebied: 43 procent in de kernen en 31 procent in linten of verspreide bebouwing.

In de steden liggen er nog 200.000 kavels, dat is voldoende voor tweederde van de behoefte van 330.000. Voor de milieukoepel moeten de stedelijke mogelijkheden maximaal benut worden, daar zitten ook de leegstaande gebouwen en verlaten fabrieken bij. Voor heel Vlaanderen gaat het om ongeveer 2.400 leegstaande bedrijfspanden, met een minimale oppervlakte van 500 vierkante meter.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons