Renovaties moeten vanaf 2015 E90 scoren

Vanaf 1 januari 2015 moeten grondige energierenovaties een E-peil 90 behalen. Hiermee legt de Vlaamse overheid voor het eerst een E-peil eis op aan renovatieprojecten. Tot hiertoe dienden dergelijke projecten enkel aan isolatienormen te voldoen. Daarmee zet de overheid een nieuwe stap in het energiezuinig maken van het bestaande gebouwenpatrimonium.

De Vlaamse overheid legde in het verleden al EPB-eisen op voor renovaties, maar die gingen nooit zover als voor nieuwbouwprojecten. Daar lijkt nu verandering in te komen. De eerste stap is alvast het invoeren van een E-peil eis voor vergunningsaanvragen voor ingrijpende energetische renovaties. Vanaf 1 januari 2015 moeten dergelijke renovaties een E-peil 90 voorleggen. De criteria om te bepalen of een energetische renovatie al dan niet ingrijpend is, zijn:
 • het vernieuwen van de verwarmingsinstallatie
 • het grotendeels behoud van de draagstructuur en
 • isolatie van minstens 75% van bestaande daken en gevels. 

Naast het E-peil moeten de renovaties ook voldoen aan:
• Minimale ventilatievoorzieningen
• Umax/Rmin eisen
• Umax voor de na-geïsoleerde spouwmuur 

E-peilpremie en korting onroerende voorheffing
Wie de woning minder ingrijpend aanpakt, kan op eigen initiatief wel een E-peil aanvragen. Dat kan interessant zijn om aanspraak te maken op de E-peilpremie van de netbeheerders of de verlaagde onroerende voorheffing.

E60 voor nieuwbouw
Voor nieuwbouwwoningen verstrengde de overheid sinds de invoering in 2006 al stelselmatig het E-peil. Gestart bij E100 in de beginperiode evolueren we in 2014 naar een E-peil 60 voor woningen.

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons