Recordaantal verzekeringen gewaarborgd wonen

Het agentschap Wonen-Vlaanderen kreeg vorig jaar 13.643 aanvragen voor de gratis Verzekering Gewaarbord Wonen. Een record sinds de opstart in 1998, zo meldt de bouwsite Livios. Toch kent één op drie (ver)bouwers de verzekering niet.

De gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen van de Vlaamse overheid wint aan populariteit. Het agentschap Wonen-Vlaanderen kreeg vorig jaar 13.643 aanvragen, meldt de bouwsite Livios. De verzekering vangt het inkomensverlies op wanneer u onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt. Ook al is dat een record, toch is de verzekering nog altijd niet alom bekend. Uit een enquête bij 572 lezers van de jaargids Verstandig Bouwen & Renoveren, die de afgelopen vijf jaar hebben geleend voor hun bouw- of verbouwproject, blijkt dat 30,1 procent niet afwist van het bestaan van de verzekering. Slechts 27 procent van de gezinnen werd door hun bankier op de hoogte gebracht.

Om de verzekering meer bekend te maken startte Vlaams minister van Wonen Freya Van de Bossche vorig jaar een informatiecampagne via de grootbanken. Klanten die recent een lening afsloten en voldeden aan de voorwaarden voor de verzekeringen, kregen van de bank een informatiebrief en de nodige documenten voor de aanvraag.

In de Livios-enquête zegt meer dan de helft (54,1 %) van de mensen, dat ze niet in aanmerking kwamen omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen. Een mogelijk struikelblok is de door de bank geschatte verkoopwaarde die maximum 320.000 euro mag bedragen in Vlaanderen en 368.000 euro in de rand rond Brussel. 

We zetten de details van de Verzekering Gewaarborgd Wonen even op een rij.

Wat biedt de verzekering?
 - De verzekering geldt voor een periode van 10 jaar.
 - Wordt u in die periode onvriijwillig werkloos of arbeidsongeschikt, dan neemt de verzekering een deel van uw maandelijkse aflossing over.
 - Er geldt een wachttijd van drie maanden die u zelf moet zien te overbruggen.
 - De verzekering helpt u met de maandelijkse aflossing gedurende maximaal 36 maanden. Maar let op, bij een onvrijwillige werkloosheid gaat het niet om 36 opeenvolgende maanden. U kunt slechts 18 opeenvolgende maanden een tegenmoetkoming krijgen. Daarna zult u opnieuw 3 maanden aan de slag moeten gaan voor u nogmaals 18 opeenvolgende maanden een tegemoetkoming krijgt. Over de verzekerde periode van 10 jaar kunt u wel verspreid meerdere kortere periodes de dekking genieten, met een maximum van 36 maanden. 

Het bedrag dat de verzekering maandelijks uitkeert, bedraagt:
 - Tijdens het eerste jaar: 70% van uw maandelijkse afbetalingsbedrag
 - Het tweede jaar: maximaal 56% van uw maandelijkse aflossing
 - Het derde jaar: maximaal 42% van uw maandelijkse aflossing
 - In elk geval wordt de vergoeding afgetopt op 600 euro voor een nieuwbouw en 500 euro voor bestaande woningen 

De verzekering keert het bedrag niet aan u uit, maar doet dat rechtstreeks aan uw bank. 

Voor u? - U hebt minder dan een jaar geleden een woonkrediet afgesloten om een huis te kopen, bouwen of verbouwen.
 - U leent minstens 50.000 euro. Een lening die louter dient om te renoveren komt in aanmerking vanaf 25.000 euro.
 - De woning ligt in het Vlaams Gewest en het is uw enige woning.
 - De verkoopwaarde van de woning bedraagt maximaal 320.000 euro. In het arrondissement Halle-Vilvoorde en enkele gemeenten van het arrondissement Leuven ligt dat plafond hoger, op 368.000 euro.
 - In de twaalf maanden voor u de verzekering aanvraagt, moet u ononderbroken gewerkt hebben. Zwangerschapsverlof wordt niet beschouwd als een onderbreking.
 - Er gelden geen inkomensvoorwaarden voor de aankoop van een woning en/of renovatiewerken. Er zijn wel inkomensgrenzen voor nieuwbouw.
 - De verzekering is gratis. De Vlaamse overheid draagt de verzekeringskosten. 

Hoe aanvragen?
Het aanvraagformulier voor de Verzekering Gewaarborgd Wonen vindt u hier.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons