Rechtsbescherming van de consument-verkoper bij Oximo, dé online vastgoedmakelaar, gaat verder dan die via de traditionele (offline) vastgoedmakelaar.


Wie een product koopt op het internet heeft binnenkort twee weken de tijd om zich te bedenken en het terug te sturen. Dat heeft het Europees Parlement beslist. Het keurt daarmee het compromis goed dat met de lidstaten gevonden werd over een modernere consumentenbescherming.

Omdat de bestaande wetgeving nog van voor de digitale revolutie stamt, zijn consumenten die aankopen doen via het internet doorgaans niet goed beschermd. Gepieker of de producten wel op tijd geleverd zullen worden of in goede staat zullen zijn en de grote verschillen in consumentenbescherming tussen de lidstaten zijn bovendien een rem op grensoverschrijdende handel. De nieuwe consumentenrichtlijn moet ook daar een einde aan maken.

Wie op het internet, via de telefoon of aan de deur iets koopt, zal - vanaf het moment van ontvangst 14 dagen de tijd hebben om zich te bedenken. Laat de verkoper na de consument te informeren over dit recht op bedenktijd, dan krijgt de koper één jaar de tijd om het product terug te sturen. De kosten voor het terugsturen zijn wel voor rekening van de consument.

Europa maakt ook korte metten met 'verborgen kosten' bij bijvoorbeeld vliegtuigtickets. Die zijn voortaan verboden, net als het vooraf (ongemerkt) aanvinken van diensten waardoor de prijs eveneens hoger is dan verwacht.
In eigen land reageert het VBO vrij positief op de nieuwe regels, maar het betreurt dat 'deze richtlijn de onrechtmatige toepassing van bepaalde beschermingsmaatregelen door de consument niet kan uitsluiten'.

Op het vlak van online aankoop van diensten zoals bijvoorbeeld makelaarsdiensten is er reeds een soortgelijke regeling van kracht . Bij Oximo is het zo dat van zodra de dienstenovereenkomst online gesloten wordt  de verkoper meteen volgende melding krijgt:
“U heeft als consument het recht om aan de onderneming Oximo mee te delen dat u afziet van de aankoop, zonder betaling van een boete en zonder opgave van motief binnen 14 kalenderdagen vanaf de dag die volgt op de levering van het goed of op het sluiten van de dienstenovereenkomst (d.w.z. vanaf het moment dat u op de link 'bevestigen' in deze mail heeft geklikt), mits het verzenden van een aangetekend schrijven aan …“

Dit is in België al enige tijd in voege ingevolge de nieuwe wet op de marktpraktijken en consumentenbescherming van 6 april 2010.
In feite is de rechtsbescherming van de consument - verkoper die online makelaarsdiensten koopt zoals thans bij Oximo op heden als enige op de Belgische markt mogelijk is, groter als wanneer dit offline gebeurt (dus schriftelijk op papier), vermits de mogelijkheid van herroeping dan beperkt is tot zeven werkdagen. 

 

 

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons