Onderhandelen over de prijs van een huis: de methodes

Als u in het aankoopproces stapt, zal u snel merken dat het belangrijk is te onderhandelen. Een miraculeus recept om van uw aankoop de zaak van de eeuw te maken bestaat niet, maar hier volgen enkele nuttige tips.

U spitst uw onderhandelingen het beste toe op de aankoopprijs en de financiering van het vastgoed

In een economische crisis bevindt de koper van een huis of appartement zich steeds vaker in een sterke positie. De koper is inderdaad nooit verplicht te kopen, maar de verkoper is soms wel verplicht te verkopen. De tijd staat aan de zijde van de koper en is de vijand van de verkoper. Verschillende onderhandelingsmethodes kunnen gebruikt worden, maar vergeet niet dat ze allemaal een risico inhouden: dat het niet lukt!

De twijfel

Aarzel niet om de verkoper te doen twijfelen aan de billijkheid van zijn verkoopprijs door de gebreken van de woning op te sommen, de kosten die verbonden zijn aan een renovatie of de matige resultaten van de energiebalans (blijf hoffelijk en ga niet zo ver dat de verkoper met u op de vuist gaat), analyseer de vastgoedmarkt om het vastgoed in kwestie te kunnen vergelijken met minder dure ‘concurrenten’.

De tijd

Informeer naar de reden van de verkoop. U komt misschien te weten of de verkoper al dan niet haast heeft en uw onderhandelingsstrategie daaraan aanpassen.

De medeplichtigen

Doe een zeer laag bod ten opzichte van de vraagprijs, en vervolgens enkele biedingen die een beetje hoger liggen. Of vraag aan uw vrienden om zeer lage biedingen te doen en kom dan grootmoedig aanzetten met een meer aanvaardbaar bod.

Te nemen of te laten

Doe een bod dat lager ligt dan de vraagprijs, noem dit uw maximumprijs die niet voor onderhandeling vatbaar is en laat vervolgens de tijd in uw voordeel spelen.

Betaling zonder risico’s

Laat zien dat uw financiering gezond is of dat u aanzienlijke eigen middelen kunt aanspreken. Verkopers hebben er een hekel aan hun tijd te verliezen met potentiële kopers die niet realistisch zijn over hun kans om een lening te verkrijgen, waardoor hun bod vervalt. Ze onderhandelen liever met iemand met een ernstig profiel, met kennis van de vastgoedmarkt en van de eigen financiële mogelijkheden Deze methode kan tijdrovend lijken maar loont echt de moeite: u kan tot 15% korting krijgen op de oorspronkelijke vraagprijs, en in bepaalde gevallen zelfs 50%.

Blijf gefocust op de prijs en de waarde van het vastgoed en niet op het kortingspercentage

De eigenaars zijn zich er perfect van bewust dat er zal worden onderhandeld en vragen vaak een hogere prijs dan ze verwachten, omdat ze voorzien dat ze de prijs toch zullen laten zakken tijdens de onderhandelingen.

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons