Nog altijd stijgende woningprijzen

De verkoopprijzen van Belgische woningen klommen in het derde kwartaal van 2015 een stukje hoger.

Als gevolg van een moeilijke overschakeling naar een nieuw registratiesysteem bij het kadaster is het nog altijd wachten op de nieuwe officiële prijsstatistieken voor de Belgische woningmarkt. Uit de pas vrijgegeven residentiële vastgoedprijsindex, een geharmoniseerde prijsindex van Eurostat voor de Europese lidstaten, blijkt evenwel dat de prijzen op de Belgische woningmarkt nog altijd in de lift zitten.

De Belgische residentiële vastgoedprijsindex steeg in het derde kwartaal van 2015 met 1,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Voor de jongste vier kwartalen bedraagt de gemiddelde prijsinflatie op de Belgische vastgoedmakt 0,6 procent.

De residentiële vastgoedprijsindex meet de prijsverandering op zowel de primaire (nieuwbouw) als de secundaire (bestaande woningen) residentiële markt. Het is een index die rekening houdt met kwaliteitsverschillen in het bestand van de verkochte panden via de zogenaamde hedonische regressie analyse. Daarbij berekent men eerst een theoretische prijs op basis van de karakteristieken en de locatie van de verkochte woningen. 

Die theoretische prijs wordt vervolgens vergeleken met de werkelijke transactieprijs om zo prijswijzigingen als gevolg van verschillen in de karakteristieken van de woningen te elimineren. 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons