Nederlandstalige Raad sluit protocol af met CIB-Vlaanderen

Op 16 januari 2013 werd in het Brusselse Notarishuis een samenwerkingsprotocol afgesloten tussen de Nederlandstalige Raad en CIB-Vlaanderen. Het gaat om een reeks praktische werkafspraken en gedragscodes die ertoe moeten leiden dat het verkoopproces nog vlotter kan verlopen. “Dit zal niet alleen de vastgoedmakelaars en notarissen ten goede komen, de consument zal hier uiteindelijk als grootste winnaar uitkomen”, aldus Kristien Berkein, voorzitter van CIB-Vlaanderen.

Na lokale protocols, nu eentje voor gans Vlaanderen
Lokaal was er in het verleden onder meer in de provincie Limburg en Antwerpen al sprake van een protocol tussen makelaars en notarissen, maar het samenwerkingsverband dat nu werd gesloten geldt meteen voor alle Vlaamse provincies. Het gemaakte afsprakenkader laat alvast weinig aan de verbeelding over. Zo werden een aantal cruciale gedragsregels en praktische werkafspraken uitgewerkt om de samenwerking te versoepelen en te optimaliseren. “Er is lang onderhandeld, maar het resultaat is meer dan bekoorlijk”, stelt Kristien Berkein, voorzitter van CIB-Vlaanderen. “Goede afspraken maken goede vrienden, wordt wel eens gezegd. Wel, dat is hetgeen we nu in de praktijk hebben toegepast. Vastgoedmakelaars en notarissen zijn tenslotte geen concurrenten van elkaar, ze werken complementair.”

Ook notaris Adrienne Spaepen juicht de samenwerking toe en spreekt van een “evenwichtig akkoord” tussen beide beroepsgroepen. “Uiteindelijk zal dit het hele verkoopproces optimaliseren en professionaliseren, iets waar de consument uiteindelijk nog het meest mee gediend zal zijn.” Duidelijkheid creëren

Concreet engageren de makelaars zich onder meer om uiterlijk 48 uur voor de ondertekening van de verkoopsovereenkomst een volledig ingevuld ontwerp ter nazicht aan de notaris te bezorgen. Daarnaast is er ook duidelijkheid i.v.m. de kostenverdeling. Zo kan er geen verwarring meer ontstaan over welke kosten nu voor rekening van de koper zullen zijn en welke voor rekening van de verkoper. Daarenboven zijn er gedragsregels opgesteld met betrekking tot het voorschot, de waarborg, het verlijden van de akte en de syndicus. Zo worden er op alle noodzakelijke acties duidelijke termijnen geplakt. Het protocol dat werd gesloten is het eerste maar allicht niet het laatste en vormt de basis voor verder structureel overleg op Vlaams niveau tussen beide beroepsgroepen.

Bron:
e-notarius.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons