Nederlandse notarissen introduceren het begrip “internetbieden“ samen met de oprichting van regionale executieveilingen.


Eén gezamenlijke regionale veiling
Om executieveilingen voor particuliere kopers aantrekkelijker te maken heeft een twintigtal Friese notarissen besloten de krachten te bundelen. Zij hebben daarvoor de Stichting Friese Vastgoed Veiling opgericht die de executieveilingen van deze notarissen centraal organiseert, zodat er meer aandacht kan worden besteed aan de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van executieveilingen voor particuliere kopers. 
Daarnaast leidt een centrale organisatie natuurlijk ook tot lagere kosten, wat ten goede komt aan de eigenaar wiens woning gedwongen wordt verkocht. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten.
Door het organiseren van één regionale veiling, worden vaak meerdere panden in een zitting geveild. De regionale veilingen worden op een vast tijdstip en een vaste plaats georganiseerd.

Verantwoordelijkheid bij individuele notaris
Vellinga Wiersma Netwerk Notarissen te Drachten coördineert deze regionale veiling, onder verantwoordelijkheid van de Stichting Friese Vastgoedveiling. Vellinga Wiersma Netwerk Notarissen regelt een aantal operationele zaken. De verantwoordelijkheid over elke individuele veiling blijft bij de notaris die staat vermeld bij elk afzonderlijk veilingobject. 
Informatie over het te veilen object en over de veilingvoorwaarden, staat vermeld op de website bij het betreffende te veilen object.

Internetbieden
Vanaf maart 2011 kan bij de Vastgoedveiling Friesland en Utrechtgooi via internet geboden worden, zowel via opbod als via afslag.

http://www.vastgoedveilingfriesland.nl/page.asp?id=11425 
Uit dit artikel blijkt dat de notarissen in Nederland al veel verder gevorderd zijn in het proces van samenwerking en efficiëntieverbetering bij de organisatie van openbare verkopingen. Het is evident dat de volgende stap zal zijn dat de regionale veilingen op hun beurt zullen samensmelten tot een nog groter geheel om uiteindelijk te komen tot één enkel Nederlands notarieel veilingplatform, waar zowel de belangen en het gebruiksgemak van koper als verkoper aan bod komen.
Vanaf wanneer mogen we van het Belgisch notariaat een soortgelijk initiatief verwachten?
Er zijn geruchten dat dit voor heel binnenkort is … Wij zijn alvast benieuwd!

 

 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons