Lagere woonbonus kan woningprijzen 6 procent lager duwen

Zijn de woningen in ons land de jongste jaren te duur geworden? Niet als je ze vergelijkt met de ontleningscapaciteit van de gezinnen: zo bekeken zijn ze onder- noch overgewaardeerd. Het valt te verwachten dat na het wegvallen van de woonbonus de prijzen relatief snel evenredig gaan dalen. Zo stellen onderzoekers van de KU Leuven.

De onderzoekers van het Centrum voor Economische Studiën en het Steunpunt Wonen steken in hun studie van wal met de vaststelling dat de nominale woningprijzen in ons land de jongste tien jaar met liefst 67 procent zijn gestegen.

Was dat te snel? Tegenover de evolutie van het gemiddeld beschikbaar gezinsinkomen wel. De onderzoekers werpen echter op dat er geen bewijs is dat op lange termijn de prijzen de evolutie van de inkomens volgen. Zij bepleiten dat die prijs veeleer de evolutie van de ontleningscapaciteit volgt. 

En die ontleningscapaciteit hangt niet alleen af van het gezinsinkomen, maar ook van de rentevoet en van fiscale maatregelen. Een daling van de rentevoet met 1 procentpunt leidt tot een toename van de ontleningscapaciteit met 10 procent. Hoe lager de rente daalt, hoe meer men kan lenen zonder dat de maandelijkse afbetalingslast toeneemt.

Daar komen nog fiscale maatregelen bovenop. In casu, in ons land, de invoering van de woonbonus - die een verhoging van de fiscale aftrek inhoudt - sinds 2005. Doordat het belastingvoordeel stijgt, kunnen gezinnen wat meer lenen. Bovendien werd de looptijd van leningen gemiddeld wat langer, mede omwille van de fiscale optimalisatie.

En dan blijkt dat de woningprijzen vrij nauw de evolutie van de ontleningscapaciteit volgen. (zie grafiek, klik voor vergroting) 'Het is de ontleningscapaciteit die de evolutie van de woningprijzen op lange termijn verklaart', zo vatten de onderzoekers het samen. Ze stellen dat de gezinnen de fiscale voordelen gebruiken om het bod voor hun gewenste woning op te drijven. Lees: meer fiscaal voordeel leidt tot hogere woningprijzen. 'Daardoor is de effectiviteit van een dergelijke maatregel, namelijk wonen betaalbaar maken, zeer gering', luidt het.

Toekomst
Gezien de woningprijzen en de ontleningscapaciteit in mekaars zog evolueren, besluiten de onderzoekers dat er 'voor België op dit moment geen sprake is van een structurele over- of onderwaardering van de woningmarkt'. 

Komt er dan volgend jaar bij het wegvallen van de woonbonus redelijk snel een prijsdaling? 'Op basis van het model kan je een prijsdaling verwachten van 6,5 à 7 procent. Op lange termijn is immers te verwachten dat er een prijsaanpassing komt in de richting van de ontleningscapaciteit', zegt onderzoeker Frank Vastmans, rekening houdend met het feit dat er nog wel een fiscaal voordeel blijft, minder groot dan nu maar voordeliger dan voor 2005. 'We zijn zelf ook benieuwd naar het effect op korte termijn. Hoe snel gaan de prijzen dalen? Komt er een overreactie? Of blijven de prijzen een paar jaar stabiel, dus zonder de inflatie te volgen?'

Mocht de gemiddelde looptijd (nu ongeveer 24 jaar) wat gaan dalen, dan drukt dat normaal gezien ook nog op de prijzen. Lage rentes leiden internationaal meestal tot langere looptijden, maar niet als de banken restrictiever worden in hun beleid.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons