Is het onderhoud van een verwarmingsketel verplicht?

Je ketel werkt perfect. Moet je hem laten onderhouden of mag je dat onderhoud zonder probleem een jaartje overslaan?

Je ketel onderhouden, is verplicht en da’s maar goed ook. Een periodieke inspectie verhoogt de levensduur en efficiëntie van uw apparaat, beperkt het risico van CO-vergiftiging en is goed voor het milieu.

Wat is het onderhoudsinterval?
Voor oliegestookte ketels is een jaarlijks onderhoud verplicht in heel België. Voor een gasketel is onderhoud verplicht om de twee jaar in Vlaanderen en om de drie jaar in Wallonië en Brussel.

Wat zijn de voordelen van het regelmatig onderhouden van uw ketel?

Hoger rendement
Een goed onderhouden ketel laat je toe om minder energie te verbruiken. Het onderhoud van de schoorsteen verkleint de kans op obstructies die de goede werking ervan kunnen beïnvloeden en de efficiëntie kunnen verminderen.

Minder storingen
Door je ketel goed te onderhouden, verminder je het risico op storingen en win je aan wooncomfort. Bovendien verleng je de levensduur van de ketel aanzienlijk, wat nog meer besparingen op lange termijn betekent.

Meer veiligheid
Tijdens de periodieke inspectie van de ketel zorgt de vakman ervoor dat de ketel goed brandt en dat de ketel foutloos werkt.

Een geste voor het milieu
Indien goed onderhouden, zal je ketel minder vervuilen en dus minder CO2 uitstoten omdat er minder brandstof wordt verbruikt: een milieuvriendelijk gebaar waar je niet alleen jezelf plezier mee doet.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons