Hoe groen is je groene stroom? Doe de groencheck!


Wil je op een snelle en eenvoudige manier controleren of je elektriciteitscontract groen is en hoe groen dat eigenlijk wel is? Gebruik dan ‘groencheck’. Groencheck is een online test van de Vreg, die je vertelt hoeveel % groene stroom jouw leverancier je de afgelopen maanden leverde.

Naast de prijs en de kwaliteit van de dienstverlening is de keuze tussen groene en grijze stroom een reden om voor een energieleverancier te kiezen. Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals zon, wind, biogas, biomassa en waterkracht. Het gaat niet enkel om Belgische groene stroom, maar ook om groene stroom uit andere Europese landen. Het wordt gebruikt om een onderscheid te maken met elektriciteit die nucleair of uit fossiele brandstoffen (steenkool, aardgas,…) is opgewekt. Die stroom wordt grijze stroom genoemd. Met de ‘Groencheck’ weet je hoeveel groene stroom jouw energieleverancier je levert.

Werking groencheck
·    Surf naar www.vreg.be/groencheck
·    Vul je EANcode (de unieke code op de energiefactuur, die begint met 5414) in
·    Via ‘+’-symbool kun je extra EANCodes ingeven (tot 10 codes mogelijk)
·    Klik op ‘opzoeken’
·    Bekijk het percentage

"Als het percentage dat de Groencheck aangeeft, overeenkomt met het percentage dat is beloofd in het contract, dan is de leverancier wettelijk in orde", aldus Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche.

De leverancier mag ook meer leveren als hij daarvoor geen extra kost aanrekent. Maar als uit de groencheck blijkt dat de leverancier te weinig groene stroom levert, kan de klant hem voortaan tot de orde roepen en - als de fout niet wordt rechtgezet - klacht indienen bij de Vreg. Leveranciers die systematisch fouten maken, zullen door de Vreg een boete opgelegd krijgen. Als er in het contract geen expliciete bepalingen zijn over het percentage groene stroom, is de leverancier vrij om al dan niet groene stroom te leveren.

Bron:
https://www.habitos.be/nl/duurzaam-wonen/hoe-groen-is-je-groene-stroom-doe-de-groencheck-8411

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons