Een derde minder woonleningen toegekend


De hypothecaire kredietverlening is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar verder afgenomen. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder daalde het aantal aanvragen voor een woonlening met 17 procent, het aantal toewijzingen zakte zelfs met 30 procent. De daling zou te maken hebben met het schrappen van een aantal subsidies voor renovatie. 

Dat blijkt uit statistieken van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), zo meldt Febelfin, de federatie van de financiële sector, donderdag. Er werden ruim 53.000 kredieten verstrekt voor een totaalbedrag van bijna 5,5 miljard euro.
De onderliggende bedragen van de verstrekte kredieten daalden met bijna 12 procent. De onderliggende bedragen van de aangevraagde kredieten stegen dan weer licht, met 3 procent. Dat laatste toont volgens de BVK aan dat de vastgoedmarkt goed stand hield.

Het aantal renovatiekredieten (zowat 15.700) lag meer dan de helft lager, het aantal bouwkredieten (zowat 6.000) daalde met een derde en het aantal kredieten voor de aankoop van een woning (zowat 26.000) noteerde 6 procent lager.

Het gemiddeld ontleende bedrag voor de aankoop van een woning kwam iets hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder of in het voorgaande kwartaal, op gemiddeld iets minder dan 134.000 euro. Bijna 9 op de 10 kredietnemers kozen voor een vaste rentevoet.

De BVK schrijft de daling van het aantal aangevraagde en verstrekte kredieten tijdens het tweede kwartaal in hoofdzaak toe aan de afschaffing van een aantal stimuli voor de renovatiemarkt, zoals de investeringsaftrek voor een groot aantal energiebesparende investeringen en het aflopen van de maatregel inzake het groen krediet met interestbonificatie.

Toch spelen volgens de beroepsvereniging wellicht ook het aangetaste consumentenvertrouwen en de onzekerheid over de toekomstige overheveling van de bestaande woonfiscaliteit naar de gewesten nog steeds mee.

Bron:
https://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120726_082

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons