'Dure bouwgronden grootste rem voor nieuwbouw'

Voor 28 procent van de Vlamingen zijn de hoge bouwgrondprijzen de belangrijkste rem om een nieuwe woning op te richten. Dat blijkt uit een recente bevraging van kandidaat-bouwers die de VCB in januari van dit jaar samen met de consumentenwebsite Livios organiseerde in de aanloop naar Batibouw.

De hoge bouwgrondprijzen worden ervaren als een groter probleem dan het afsluiten van een lening. Bij slechts 21 procent vormde de lening de grootste rem. 14 procent antwoordde dat zij te weinig middelen hadden voor een voldoende eigen inbreng en 7 procent dat de lening te zwaar zou uitvallen. De hoge eisen op het vlak van energiebesparing en hernieuwbare energie voor nieuwbouw schrikken 10 procent van de Vlamingen af.

Onzekerheid over de job of over het voortbestaan van de woonbonus en andere premies speelt nauwelijks nog een rol.

In Vlaanderen zijn de bouwgrondprijzen sedert 2001 ongeveer verdriedubbeld, terwijl de consumptie-index slechts met een derde is toegenomen.

Met de huidige schaarste dreigen de bouwgrondprijzen exponentieel te blijven stijgen. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) dringt er daarom op aan dat gemeentebesturen de gebieden die voor wonen zijn bestemd, sneller voor nieuwe woningen beschikbaar stellen en op deze gebieden een hogere dichtheid mogelijk maken. 'Dat is niet voldoende om de geschatte bevolkingstoename met 636.000 mensen tussen 2010 en 2030 op te vangen, zeker als men rekening houdt met de steeds kleinere gezinnen.

16,5 procent van de Vlaamse oppervlakte, inclusief de woonuitbreidingsgebieden, is bestemd voor wonen. In Antwerpen en Vlaams-Brabant is dat 19 procent, in West-Vlaanderen 12 procent.

In Vlaanderen zijn in de woongebieden nog 311.615 onbebouwde percelen beschikbaar. In dit cijfer zijn de woonuitbreidingsgebieden inbegrepen.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons