'Dure bouwgronden grootste rem voor nieuwbouw'

Voor 28 procent van de Vlamingen zijn de hoge bouwgrondprijzen de belangrijkste rem om een nieuwe woning op te richten. Dat blijkt uit een recente bevraging van kandidaat-bouwers die de VCB in januari van dit jaar samen met de consumentenwebsite Livios organiseerde in de aanloop naar Batibouw.

De hoge bouwgrondprijzen worden ervaren als een groter probleem dan het afsluiten van een lening. Bij slechts 21 procent vormde de lening de grootste rem. 14 procent antwoordde dat zij te weinig middelen hadden voor een voldoende eigen inbreng en 7 procent dat de lening te zwaar zou uitvallen. De hoge eisen op het vlak van energiebesparing en hernieuwbare energie voor nieuwbouw schrikken 10 procent van de Vlamingen af.

Onzekerheid over de job of over het voortbestaan van de woonbonus en andere premies speelt nauwelijks nog een rol.

In Vlaanderen zijn de bouwgrondprijzen sedert 2001 ongeveer verdriedubbeld, terwijl de consumptie-index slechts met een derde is toegenomen.

Met de huidige schaarste dreigen de bouwgrondprijzen exponentieel te blijven stijgen. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) dringt er daarom op aan dat gemeentebesturen de gebieden die voor wonen zijn bestemd, sneller voor nieuwe woningen beschikbaar stellen en op deze gebieden een hogere dichtheid mogelijk maken. 'Dat is niet voldoende om de geschatte bevolkingstoename met 636.000 mensen tussen 2010 en 2030 op te vangen, zeker als men rekening houdt met de steeds kleinere gezinnen.

16,5 procent van de Vlaamse oppervlakte, inclusief de woonuitbreidingsgebieden, is bestemd voor wonen. In Antwerpen en Vlaams-Brabant is dat 19 procent, in West-Vlaanderen 12 procent.

In Vlaanderen zijn in de woongebieden nog 311.615 onbebouwde percelen beschikbaar. In dit cijfer zijn de woonuitbreidingsgebieden inbegrepen.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons