China verbaast met eerste flatgebouw uit 3D-printer

Het Chinese bedrijf WinSun heeft in 24 uur een flatgebouw van vijf verdiepingen en 1.100 vierkante meter geprint. U leest het goed ja, geprint. Disruptie in de bouwsector.

WinSun bouwde vorig jaar al 10 huizen met 3D-printers, en dat in 24 uur. Nu gooit het bedrijf uit Shanghai hoge ogen met een flatgebouw in Suzhou, aan de Chinese oostkust. Inclusief decoratieve elementen, aan de binnen- en de buitenkant. Klik hier voor foto's van het gebouw.

WinSun maakte in Suzhou een oud flatgebouw met de grond gelijk en maalde de brokstukken fijn. Met dat residu, sneldrogende cement en een speciale verharder maakten de ingenieurs vervolgens een 'inkt' voor de 3D-printers. Machines van 6,6 meter hoog, 10 meter breed en 40 meter lang.

WinSun printte de grote onderdelen in zijn hoofdkwartier in Shanghai en versterkte ze op de bouwsite met stalen constructies. De muren worden hol geprint zodat ze achteraf kunnen worden gevuld met isolatie of kabels.

Het 3D-verhaal zet de bouwsector op zijn kop. De bouwtijd krimpt met 50 à 70 procent, er is 30 tot 60 procent minder bouwafval en de arbeidskost daalt met 50 à 80 procent. De bouwkost van het flatgebouw uiteindelijk 140.000 euro. 

Wordt 3D-printing de nagel aan de doodkist van klassieke bouwbedrijven? 3D-specialist Mario Fleurinck - die recent opstapte bij de 3D-printerfabrikant Melotte en nu aan een eigen bedrijf werkt - meent van niet: 'Zelfs als de 3D-printbusiness de komende 500 jaar elk jaar vervijfvoudigt, is die te klein om de enorme vraag naar huizen in China aan te kunnen', zei hij aan Radio 1-programma De Ochtend. 

Maar China maakt hiermee zeker en vast een statement dat kan tellen. Drie jaar geleden werd dit project nog als science fiction beschouwd. Fleurinck denkt dat de technologie in Europa kan worden gebruikt om bouwconcepten uit te denken. 'Bijvoorbeeld: als je een gebouw met koude stroom naast een met warme stroom zet, krijg je een natuurlijk airco-effect en spaar je energie uit.'

WinSun droomt ondertussen al van een volgend project: een grote brug of een wolkenkrabber. The sky is duidelijk de limit voor de Chinezen.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag